De collectie van Museum de Kantfabriek

In Horst, Noord-Limburg, is de collectie van Museum de Kantfabriek te vinden. Hier kun je in een Rijksmonumentaal pand de vaste en wisselende tentoonstelling bekijken. De vaste expositie vertelt de textielgeschiedenis van Horst. Ook kun je er de historische kantklosmachines bekijken, die overigens nog steeds werken. Bij de wisselexposities van de Kantfabriek zijn niet alleen tentoonstellingen over kant te zien, maar ook over textiel in het algemeen. Daarnaast biedt de Kantfabriek een podium voor kunstenaars die de authentieke technieken van vroeger verwerken in hedendaagse kunst.

De textielgeschiedenis van Horst

De vaste tentoonstelling van de Kantfabriek weergeeft de textielgeschiedenis van Horst. Dit beeld wordt geschetst door middel van onder andere kantklosmachines, artikelen gerelateerd aan de textielindustrie en diverse voorwerpen die werden gebruikt in de geschiedenis van de industrie.

Vanaf de 16e tot de 19e eeuw werd er voornamelijk vlas verbouwd in Horst. De vezels van het vlas zijn nodig om garens van te maken. In de 19e eeuw vond er een transitie plaats van huisnijverheid naar industrie. Door de kennis die men in Horst al had opgedaan met garens, was dit ook de geschikte plaats om textielfabrieken te plaatsen. In de hal van de Oude Zijdefabriek ontstond in 1928 de Zuid Nederlandse Kantfabriek. Deze fabriek werd voornamelijk bekend door het grote aantal kantkloswerk straten die aanwezig waren in het pand. Er waren toendertijd een dertigtal kantkloswerk straten in werking, nu is er nog één te zien in de Kantfabriek.

De Kantfabriek beschikt ook over een textiel bibliotheek met meer dan 12.000 boeken, welke kunnen worden geleend. Ook is het mogelijk voor scholieren om authentieke voorwerpen met betrekking op de geschiedenis van kant uit het textieldepot te lenen, of te gebruiken voor onderzoeken en presentaties. Hierdoor houdt de Kantfabriek, in samenwerking met 150 vrijwilligers, de textielgeschiedenis van Horst levendig.

Innovaties in het Limburgse kantmuseum

Alhoewel de geschiedenis van kant en de textielindustrie centraal staat in de Kantfabriek, staan de vrijwilligers er niet stil. Zij zijn constant bezig met het implementeren van diverse innovaties. Zo worden er met computers nieuwe technieken ontworpen om bijvoorbeeld ook gerecyclede spijkerbroek stoffen te gebruiken voor het maken van kant. Daarnaast wordt het patroon van kant gemaakt door middel van karton. Vrijwilligers beschikken over de kennis en technieken om zelf patronen te ontwikkelen in dit karton.

Museum de Kantfabriek heeft daarnaast drie wisselexposities per jaar, waarin oude handwerktechnieken in een hedendaags jasje worden getoond. Zo worden er innoverende technieken getoond, zoals de combinatie van kant met andere technieken of materialen. Ook worden er nieuwe motieven ontwikkeld en getoond in deze exposities.

Meer informatie over Museum de Kantfabriek kunt u vinden op de museumpagina, of bezoek direct de website van het museum.

Promo | De geschiedenis van de textielindustrie in Horst

Ontdek de kant- en textielindustrie van Horst.

Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8
5961 GP
Horst

Dinsdag11:0017:00

Volwassenen€8.00
Jeugd (0 t/m 12 jaar) Gratis
Jongeren (12 t/m 17 jaar)€4.00
Museumkaart Gratis
Groepen (min. 15 personen)€7.00
Het museum is toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn een lift, invalidentoilet, rolstoel en rollators aanwezig. Geregistreerde hulphonden zijn toegestaan. Overige huisdieren niet. Geopend van 1 oktober tot 1 april: dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur Geopend van 1 april tot 1 oktober: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur Museum de Kantfabriek is gesloten: Carnaval (zondag t/m dinsdag) Pasen (zondag en maandag) Koningsdag 27 april Pinksteren (zondag en maandag) Kerstmis 24, 25 en 26 december Oudjaarsdag 31 december Nieuwjaarsdag 1 januari Het museum is geopend op Hemelvaartsdag.