De collectie van Museum De BuitenplaatsMuseum De Buitenplaats is er voor iedereen. Voor bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur. Maar ook voor liefhebbers van historische en moderne architectuur.

Museumpaviljoen

Het vervallen 17-eeuwse Nijsinghhuis werd in 1971 gekocht door Jos en Janneke van Groeningen. De restauratie van het huis veranderde in de bouw naar een museum. Het echtpaar kon zo hun groeiende collectie aan hedendaagse figuratieve kunst kwijt. Langzaam ontstond er een groter museumplan. Deze bestond uit de restauratie, verfraaiing en openstelling van het Nijsinghhuis, een museumpaviljoen waarin de collectie tentoongesteld kon worden en de reconstructie van de tuinen. Op 9 oktober 1996 werd het museumpaviljoen feestelijk geopend door de voormalige koningin Beatrix. Naast dat het paviljoen een prachtige collectie laat zien, is de architectuur ook beeldschoon. Het lijkt net onderdeel van de natuur. Dit was ook de bedoeling van architectenbureau Alberts & Van Huut. Hun motto is: “ Wij maken geen architectuur, maar natuur”.

De prachtige tuinen

Janneke van Groeningen had een passie voor tuinen. Daarom is de tuin ook een belangrijk onderdeel van Museum De Buitenplaats. De tuinen zijn ontworpen door landschapsarchitect J’ørn Copijn en tuinarchitect Charlotte Korthals. De tuin is opgedeeld in drie delen: een dwaaltuin, een verdiepte vijvertuin en een Appelhof. Het formele deel van de tuin sluit goed aan bij de stijl van het Nijsinghhuis.

Nijsinghhuis

Het Nijsinghhuis vormt het uitgangspunt voor Museum De Buitenplaats. Een aantal ruimtes is in de loop der jaren beschilderd door Noordelijke figuratief werkende schilders, waaronder Matthijs Röling, Wout Muller, Olga Wiese, Clary Mastenbroek en Pieter Pander. Bewonder de Blauwe Kamer door Matthijs Röling. Zie jij de grijze olifant, de stoet oosterlingen en de Egyptische gier? Ga op onderzoek uit in dit bijzondere huis en laat je verassen!

De collectie van Museum De Buitenplaats

Museum informatie

Museum De Buitenplaats

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (18 jaar en ouder)€15.00
Studenten€12.50
CJP€10.00
Kinderen (t/m 17 jaar) Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum