De collectie van Museum Arnemuiden

De collectie van Museum Arnemuiden is verdeeld over twee panden. Het oude stadhuis en aan de overkant van de straat ’t Uusje van Eine’. Leer alles over Arnemuiden aan de hand van de thema’s historie, visserij en streekdracht.

Collectie

In de collectie is goed te zien hoe belangrijk de visserij was voor de stad. De visserij ontwikkelde zich door de jaren heen en bood veel kansen voor de inwoners. Eerst richtte de vissers zich op de Noordzee en het Noordzeekanaal, maar later was het vissen bij de kust meer in trek. Hiervoor hadden ze speciale boten waarmee ze onder andere garnalen konden vangen. Het binnen hijsen van de met garnalen gevulde netten was een nauwkeurige taak voor de stuurman. Hij moest zowel de boot besturen als ervoor zorgen dat de netten op de juiste manier konden worden binnengehaald. In het museum kom je meer te weten over hoe dit in zijn werk ging.

Het museum bezit daarnaast ook een volledig streekdracht kostuum. Niet alleen de vrouwen droegen speciale werk-, zondag-, en rouwkostuums. Vaak zie je alleen de unieke kleding van de vrouwen, maar niet in Museum Arnemuiden. Hier zie je dat ook de mannen zo hun eigen mode hadden.

Stadsrechten

Het is 1574 wanneer Willem van Oranje stadsrechten verleend aan Arnemuiden. Dit moment is vastgelegd in het pronkstuk van het museum: een schilderij van Willem van Oranje geschilderd door Daniël van den Queborn. Op het schilderij zijn de stadsrechten te zien die vlak daarvoor zijn ondertekend.

’t Uusje van Eine

In ’t Uusje van Eine stap je binnen in een woning van honderd jaar geleden. De kinderen slapen nog in de bedstee en de familie aan tafel zijn de garnalen aan het pellen. Allemaal zoals het echte leven vroeger ook was. In de kelder van ’t Uusje, die je kan betreden via een smalle trap, vind je mooie archeologische vondsten uit de omgeving.

Wil je meer weten over de collectie van Museum Arnemuiden? Breng dan een bezoek aan hun website

Mini-docu

Museum Arnemuiden
Langstraat 35
4341 EC
Arnemuiden

museum@museumarnemuiden.nl

Dinsdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Zondag Gesloten
Geopend 27 april t/m 1 november. In juli en augustus ook geopend op vrijdag.