De collectie van Landhuis Oud Amelisweerd

In Bunnik, onder de rook van Utrecht, vind je Landhuis Oud Amelisweerd. Dit historische landhuis biedt een podium geboden aan makers en instellingen uit Utrecht. Zo worden er exposities en tentoonstellingen georganiseerd in samenwerking met het Centraal Museum, Universiteit Utrecht en de Hogeschool van de Kunsten. Daarnaast kun je de prachtige kamers en ruimtes van Landhuis Oud Amelisweerd bezoeken en genieten van de unieke inrichting en in de zeldzame Chinese behangkamers.

De vogeltjeskamer en de Chinese salon

Landhuis Oud Amelisweerd beschikt over een vogeltjeskamer en een Chinese salon. De vogeltjeskamer, een kamer met vogelbehang, van het landhuis is in originele staat te bewonderen. Het behang in de vogeltjeskamer was in de achttiende eeuw erg populair, maar nu is Landhuis Oud Amelisweerd een van de weinige plekken waar je het nog in zijn volle glorie kan bewonderen. Het behang toont een rijk gedecoreerd landschap met vogeltjes. De natuur wordt hiermee naar binnen gehaald met het voornaamste doel om ermee te pronken. Daarnaast zijn alle vogeltjes in paren afgebeeld, waardoor het bijna een zoekplaatje wordt als je in de kamer staat.

Naast de vogeltjeskamer vind je ook een Chinese salon in Landhuis Oud Amelisweerd. In de kamer zijn twee series te zien: de drakenbootrace en een jachtpartij. Je bekijkt deze kamer zoals je leest in het Chinees: van rechts naar links. Hiermee worden de twee series een soort stripverhaal. Het behang kwam met schepen naar Nederland vanuit China. Dat het behang speciaal voor de Westerse markt gemaakt is, zie je aan de vergrote neuzen van de afgebeelde mensen. Dit werd gedaan zodat de Westerse mens zich beter kon identificeren met de afbeeldingen op het behang.

Een podium voor wisselexposities

Op de tweede verdieping van Landhuis Oud Amelisweerd vind je exposities van mid-career kunstenaars. Dit zijn talentvolle kunstenaars die zich midden in hun loopbaan bevinden. Zij maken gebruik van een speciale dynamiek in de ruimtes van het landhuis. Zo nemen de kunstwerken fysiek ruimte in en spelen ze met de historische achtergrond van de kamers.

Het landgoed en de herrijzende beelden

Naast het landhuis is er nog veel meer te doen op het landgoed van Landhuis Oud Amelisweerd. Zo kun je de lange oprijlaan bewandelen, wat zich vroeger de beeldenlaan bevond. De beelden worden in de zomer van 2022 opnieuw herrezen in samenwerking met de Hogeschool van de Kunsten.  Ook kun je het Trapeziumbos, het koetshuis en de historische hangplek in het bos bezoeken. De hangplek werd vroeger al gebruikt als ontmoetingsplek door jongeren. Er werden zelfs wijnflessen gevonden van de jeugd van toen!

Ben je op zoek naar een plek waar je kan genieten van de natuur en waar een combinatie te zien is tussen historische en hedendaagse kunst? Breng dan een bezoek aan het bijzondere Landhuis Oud Amelisweerd!

Promo | De collectie van Landhuis Oud Amelisweerd

De collectie van Landhuis Oud Amelisweerd