De collectie van Kunsthal KAdEDe Amerikanen gaan op 3 november naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het wordt Donald Trump of Joe Biden. Een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Kunsthal KAdE ging in de aanloop naar de verkiezingen op zoek naar de manier waarop kunstenaars zich positioneren.

In de tentoonstelling This Is America | Art USA Today brengen bijna veertig Amerikaanse kunstenaars via schilderijen, foto’s, muurschilderingen, documentatie en installaties de Verenigde Staten naar Nederland. In hun werk behandelen zij actuele thema’s als identiteit, stedelijke leefcultuur, klimaatproblematiek en ‘Trump’.

Roadtrip VS 

Hoe is het om in deze tijden kunstenaar te zijn in de VS? Robbert Roos, samensteller van de tentoonstelling, maakte in de zomer van 2019 een roadtrip door het land. Hij reed van de oost naar de westkust en weer terug en sprak met kunstenaars, curatoren en galeriehouders.

Een speciaal onderdeel in de tentoonstelling gaat over het For Freedoms-project dat in 2016 werd opgezet door kunstenaars Hank Willis Thomas en Eric Gottesman. For Freedoms organiseert bijeenkomsten en samenwerkingen om vrijheid van meningsuiting, geloven, angst en armoede te propageren en burgerbetrokkenheid te stimuleren. Voor de tussentijdse verkiezingen van 2018 lanceerde het platform de 50 state initiative. Kunstenaars ontwierpen zo’n 200 billboards, die verspreid over de 50 staten in de VS werden geplaatst. Naast een aantal 1:1 billboards, wordt een ruime selectie op kleiner formaat getoond op de wand van de grote zaal.

Identiteit

In de tentoonstelling is een ruime selectie kunstwerken te zien die iets zegt over de discussies die in de Verenigde Staten worden gevoerd. Een auto, schilderijen en een installatie. Alles wat betrekking heeft tot het hedendaagse Amerika qua kunst is te zien.

Er zijn schilderijen te zien van onder meer Celeste Dupuy-Spencer en Travis Somerville waarin religieus fanatisme, Trump en de racistische cultuur van het zuiden centraal staan. Jeffrey Gibson en Julie Buffalohead stellen de positie van Native Americans aan de orde. Een groep kunstenaars uit het Texaanse El Paso en de Mexicaanse zusterstad Juarez toont het leven in deze grensregio, inclusief de realiteit van de stalen muur die dwars door de van oudsher verbonden steden heen loopt. En dat is nog niet alles, want er is veel meer te zien.

All Things Trump

De Amerikaanse fotograaf Andres Serrano (1950) bouwde voor een tentoonstelling in New York in de zomer van 2019 een portret op uit parafernalia rond Trump. Een jaar lang kocht hij onder meer op eBay allerhande spullen waarop Trumps naam, gezicht of handtekening staat. In de ogen van Serrano is dit de essentie van Trump, die zichzelf als ‘merk’ in de markt zet. Hij verzamelde honderden foto’s, petjes, mokken en gesigneerde tijdschrift-covers, maar ook spullen uit zijn casino’s, van zijn universiteit en de Trump Steak. In Kunsthal KAdE is een selectie uit de verzameling te zien. Centraal staat een ronddraaiende sculptuur met het woord ‘Ego’.

De Verenigde Staten zijn ver weg, maar ontwikkelingen daar kunnen direct invloed hebben op wat er in Nederland gebeurt. In de KAdEStudio mogen bezoekers zelf hun stem uitbrengen. Bij de tentoonstelling verschijnt een reisverslag van Robbert Roos van zijn roadtrip met delen uit de interviews met kunstenaars, curatoren en galeriehouders en veel beeldmateriaal. Het boek is te koop in de KAdEShop.

De collectie van Kunsthal KAdE

Promo | De collectie van Kunsthal KAdE

Museum informatie

Kunsthal KAdE
Eemplein 77
3812 EA
Amersfoort

033 4225030
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.5
Jeugd (0 t/m 18) Gratis
Studenten€6
CJP€6
Bibliotheekpashouders Eemland€6
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
AICA Gratis
pers Gratis
Groepen (minimaal 15 personen)€11
Kunsthal KAdE is gesloten op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Op 5 en 24 december gaat Kunsthal KAdE een uur eerder dicht. Op Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag zijn wij geopend van 11 -17 uur. Het Eemhuis en Kunsthal KAdE zijn rolstoelvriendelijk. In het gebouw bevindt zich een lift waarmee u alle verdiepingen kunt bereiken. Het is ook mogelijk een rolstoel te reserveren. U kunt hiervoor bellen met 033 422 50 30. Voor wie slecht ter been is hebben wij speciale museumstoelen beschikbaar. Deze staan opgesteld aan het begin van de tentoonstelling en kunt u gebruiken tijdens uw bezoek.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.