De collectie van KazemattenmuseumDeze bunkers in Kornwerderzand zijn gebouwd om de Afsluitdijk te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Ze gelden als de enige plek in Europa waar de Duitse Blitzkrieg (1940) een halt is toegeroepen. Een kleine groep van slechts 250 Nederlandse soldaten kreeg het voor elkaar om een leger van 15.000 Duitsers tegen te houden. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is reeds bekend en ook deze nederzetting is op den duur overgenomen door de toenmalig bezetter. De vaste collectie van het Kazemattenmuseum gaat door op deze historie en vertelt het verhaal van de bezetting en de bevrijding.

Waterkering

Dit diverse museum geeft eveneens een inkijk in de realisatie van de Afsluitdijk. Onze nationale waterkering tussen, Noord-Holland en Friesland, sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee. De dijk zorgt met een snelweg voor een betere verbinding tussen beide provincies. Ook beschermt het kustplaatsen tegen waterstijging en eb en vloed. In 1921 wordt het plan om de dijk van 32,5 km lang te maken gerealiseerd.

Het terrein

In het Kazemattenmuseum is een grote verzameling objecten die het verhaal van begin vorige eeuw vertellen. Laat je meeslepen in de persoonlijke ervaringen van de soldaten tijdens het beschermen van hun land. Het museum bestaat uit vijf kazematten, wat vrij vertaald bunker in het Duits betekent. Een groot verschil is wel dat de wanden aanzienlijk minder dik zijn, dat scheelt een goede drie meter. Verder bevinden zich op het terrein drie Duitse onderkomens en een Duitse bunker.

Frisse kijk

In 2016 heeft het museum deels een make-over gehad. Hierdoor wordt het verhaal chronologisch verteld aan de hand van beeldmateriaal. Ook dit jaar zal weer een deel van het museum een opknapbeurt krijgen zodat bezoekers zelfstandiger over het terrein kunnen lopen.

Meer weten? Bekijk dan snel onze mini-docu én bezoek de website van het museum. Ook brachten wij eerder in 2017 een bezoek, die beelden ziet u hier.

De collectie van het Kazemattenmuseum

Museum informatie

Kazemattenmuseum
Afsluitdijk 5
8752 KP
Kornwerderzand

0517-579453
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
Kinderen 4 t/m 12 jaar€4
Museumkaart & Veteranenpas Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum