De collectie van Kasteel DoorwerthTegen de stuwwal tussen Arnhem en Wageningen vindt men het 13e-eeuws Kasteel Doorwerth. Een slot met een rijke geschiedenis door zijn vele bewoners. Door de jaren heen is aan en rond het kasteel veel bijgebouwd. In het slot zijn verschillende inrichtingen te vinden. Deze vertellen allemaal een persoonlijk verhaal over een ieder die zijn intrek heeft gehad in Kasteel Doorwerth. 

Inkijkje

Een van de persoonlijke verhalen is die van Charlotte Sophie van Aldenburg-Bentinck. Deze markante figuur was een feministe avant la lettre, zo blijkt uit de 25.000 brieven die zij heeft achtergelaten. Ze correspondeerde onder andere met Frederik de Grote en Voltaire. Deze brieven worden allemaal bewaard in het Gelders archief. In het kasteel worden verschillende elementen uit haar leven tentoongesteld, bijvoorbeeld haar grote muntencollectie. 

Verandering

De Middeleeuwen stonden garant voor een meer primitieve levenswijze. Het kasteel bestond toentertijd uit één ruimte. Deze is gedurende de 14e eeuw uitgebreid met intiemere vertrekken. Zo kon men ruimtes indelen naar functie. Dat Nederland door de jaren heen veel rijkdom heeft vergaard is goed terug te zien. Zo hebben de middeleeuwse vertrekken, die aangekleed waren met stro en trage tafels, ruimte gemaakt voor luxe ingerichte vertrekken ingericht met bijvoorbeeld een 19e-eeuws biljart. De wijze van aankleding mag dan misschien veranderd zijn, het gebouw blijft als hoofddoel hebben elkaar ontmoeten. De ruimtes in het kasteel zijn zo ingericht alsof de laatste bewoner het pand nooit heeft verlaten. In de keukens is bijvoorbeeld goed te zien hoe er gebakken werd met de producten die uit de tuin op het landgoed afkomstig zijn.

Wederopbouw

Doorwerth liep zijn tijd vooruit en was al gauw een van de eerste museaal ingerichte kastelen. In de nadagen van van Market Garden operatie in 1944 heeft het kasteel veel schade geleden. Door restauratiewerkzaamheden is het kasteel zoveel mogelijk teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat, zonder dat het geschiedkundige verhaal verloren gaat. Men kan hierdoor proeven van de geschiedenis die het slot door de eeuwen heeft meegemaakt. 

Wil je meer weten? Bezoek dan snel de museumpagina of de website van het kasteel.

Promo | De collectie van Kasteel Ammersoyen

De collectie van Kasteel Doorwerth

Museum informatie

Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND
Doorwerth

(026) 33 97 406
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12
Kinderen van 4 t/m 18 jaar€5
CJP€9
CJP t/m 18 jaar€3.75
Donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen, Museumkaarthouders en ICOM-kaarthouders Gratis
Museumkaart Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.