De collectie van Kapiteinshuis PekelaDit unieke overblijfsel is in 1800 gebouwd en toont wat in het Groningse dorpje Pekela belangrijk is geweest voor de scheepvaart: eerst de turfvaart en later de zee-zeilvaart. Vroeger werden in Pekela grote schepen gebouwd. Zij voeren eerst naar de Oostzee, daar werd hout, graan en leer vandaan gehaald. De tweede helft van de 18e eeuw voeren zij zelfs de Atlantische Oceaan over. Destijds namen de kapiteins hun vrouwen en kinderen mee aan boord. Zij namen souvenirs mee wanneer de schepen in een stad aanmeerden. Zo kwamen uiteindelijk voorwerpen van over de hele wereld in Pekela terecht. In 1860 stond meer dan 60% van de Nederlandse handelsvloot geregistreerd in de Groninger Veenkoloniën!

In 1799 werd het Kapiteinshuis betrokken door kapitein Boon en zijn vrouw. Het huis stond destijds in het centrum van Nieuw Pekela. Kenmerkend zijn de twee neuten bij de voordeur waar de initialen van de kapitein en zijn vrouw in gegraveerd zijn.

Wat is er te zien?

Bij binnenkomst kom je in de voorkamer terecht. Deze is volledig in de 19e-eeuwse stijl gerestaureerd. Aan beide kanten van de kamer staat een bedstede zoals die er vroeger ook stonden.

Diggelkast

Ook staat in de voorkamer een diggelkast. De naam “diggelkast” doet misschien denken aan een kast vol scherven, maar in het oud-Gronings staan ‘diggels’ voor ‘aardewerk’. De diggelkast is gevuld met aardewerken souvenirs die zijn meegenomen door de zeelui.

Schilderijen

Het kapiteinshuis hangt ook vol met diverse schilderijen uit de negentiende eeuw. Sommige van deze schilderijen werden wel op een hele bijzondere manier gemaakt. De schilders maakten namelijk een bijna compleet tafereel en schilderden de specifieke boot van een kapitein er pas in nadat een kapitein een dergelijke opdracht gaf. Van dit soort schilderijen zijn enkele indrukwekkende gemaakt in Napels met de Vesuvius op de achtergrond.

Goud- en zilversmeden

Omdat de kapiteins in de Veenkoloniën tussen 1800 en 1900 veel geld hadden verdiend en dit graag wilden uitgeven aan mooie voorwerpen, vestigden er veel goud- en zilversmeden in de Nieuwe Pekela. In het museum zijn voorwerpen te zien van smeden die de mooiste voorwerpen maakten voor de kapiteins: van sieraden en gespen tot eetlepels en klokken.

Het Kapiteinshuis Pekela laat zien wat de kapiteins aan rijkdom met zich meebrachten. Het unieke van het museum is dat het in de originele staat van rond 1800 bewaard is gebleven en dat het souvenirs toont van over de hele wereld!

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Kapiteinshuis Pekela
Ds. S. Tjadenstraat C95/96
Nieuwe Pekela

0597-612372

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag Gesloten
Donderdag13:3016:30
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€5.00
Jongeren (7 t/m 16 jaar)€2.00
Kinderen (t/m 6 jaar) Gratis
Het museum is van april tot en met oktober iedere dinsdag en donderdag en op de eerste en derde zondag van de maand geopend. Kijken voor de meest actuele informatie op de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum