De collectie van Huis Verwolde

Huis Verwolde

Op het in de Achterhoek gelegen landgoed Verwolde staat een prachtige edelmanswoning. Deze is in 1776 gebouwd en wordt omringd door een tuin, een park en het bosgebied Oranjewoud. Het huis is gebouwd in Neoklassieke bouwstijl. Bezoek Huis Verwolde en kom erachter hoe de laatste bewoners – familie van der Borch (van Verwolde) – hier hebben geleefd.

Chinese kamer

Wanneer er een afspraak was gemaakt met de baron of de baronnes bracht de huisknecht je naar de wachtkamer. De wachtkamer is de meest originele kamer van het hele huis. De kamer heeft een stijl uit 1777 en is ontworpen door architect Philip Willem Schonck. Meneer Schonck vond dat de mensen die je ontving en die in de wachtkamer moesten wachten wel wat te doen moesten hebben. Vandaar dat de kamer in oriëntaalse sfeer is ingericht. Op die manier werd het gelijk duidelijk naar de gasten toe dat de familie die er woonde alles te maken had met de handel in thee en specerijen. Daar verdienden ze hun geld mee. Het behangsel in deze kamer komt uit 1777 en was toentertijd in slechte staat. Deze is tussen 2012 en 2014 gerestaureerd. Vandaag de dag behoord deze prachtige kamer tot een van de honderd mooiste stijlkamers van Nederland.

Dinerkamer

Het kon natuurlijk ook zo zijn dat je door de baron en baronnes werd uitgenodigd om te komen dineren. De baronnes bepaalde in de dinerkamer de gang van zaken. Zij koos bijvoorbeeld wat er op tafel kwam als het gaat om eten, maar ook als het gaat om servies. Zo was er bijvoorbeeld Frans servies, speciaal voor de familie gebakken. Het bestek dat gebruikt werd was van zilver en op de achterkant stond het familiewapen.

Kinderkamer

Huis Verwolde heeft ook een kinderkamer. Dit was het domein van de gouvernante. In de kinderkamer leerden de kinderen hoe ze zich netjes moesten gedragen. Zo staat er een tafel met servies, speciaal voor de kinderen gebakken. Het spelenderwijs leren ging niet alleen via het servies, maar ook via een keukentje. De gouvernante legde hiermee uit hoe de meisjes daar hun werk moesten doen. Op deze manier leerden ze hoe ze het personeel later aan moesten sturen.

Onderhuis

In het onderhuis was het altijd heel druk. Soms werkten er wel 25 mensen als personeel in het huis. Het personeel bestond uit mensen voor het koken, mensen voor het strijken, mensen voor het wassen, mensen voor de jacht en nog veel meer. Een belangrijke schakel in het huis was de huismeester. Hij was het contact tussen de familie die boven woonde en het personeel beneden.

Tuin

De tuin ligt op de zuidas van het huis. Het is een formele Franse tuin. De architect van de tuin was meneer Poortman. Hij werd geïnspireerd door de Franse tuinaanleg zoals die van Versailles, het paleis van Lodewijk XIV. De familie wandelde vaak in deze tuin en dronken thee op het bordes voor het huis. De familie is ook begraven in hun eigen tuin.

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Huis Verwolde
Jonker Emilelaan 4
7245 TL
Laren

verwolde@glk.nl

Dag Van Tot
Dinsdag Gesloten
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 11:00 17:00
Zondag 11:00 17:00

Categorie Prijs
Volwassenen €8.50
Kinderen 4 t/m 18 jaar €5.00
Geopend van april tot en met oktober. In juli en augustus ook op vrijdag geopend.