De collectie van Historisch Museum De Bevelanden

In het Historisch Museum De Bevelanden leer je over diverse onderwerpen die met de geschiedenis van Noord- en Zuid-Beveland te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de strijd die de streek een tijd lang had, en nog altijd heeft, tegen het water. Van inpolderingen tot overstromingen. Of breng een bezoek aan de zaal waarin je je op verdronken land waant. Aanschouw op die manier zelf hoe verwoestend het water echt kan zijn. In het museum valt ook een hoop te leren, onder andere over merklappen, de stad Goes en bekende Bevelanders. In onze documentaire behandelen we drie andere onderwerpen van de collectie: de schutterijen, de klederdracht en het weeshuis.

Stad Goes

De historie van Goes begint bij enkele schaapherders die zich bij de kreek de Korte Gos vestigt. Tussen deze schaapherders zit de familie Schengen, zij werpen zich op als leiders van de groep. Deze familie krijgt de leiding over het dorp, het dorp dat vernoemt wordt naar de aangelegen kreek: Goes.

Goes is vanaf 1405 als stad aan te merken. Graaf Willem VI bevestigde in dit jaar oude voorrechten en keuren. Het werd een marktplaats voor het omliggende gebied en door de gunstige ligging nabij de Oosterschelde tevens een havenstad. Een van de pijlers van de Goese economie in vroeger tijden was de zoutindustrie. Ook de meekrapverwerking was heel belangrijk. Het eerste uitbreidingsplan van Goes dateert uit 1594 toen de vroede vaderen besloten de Nieuwstraat aan te leggen.

Merklappen

Een merklap is een borduurwerk en bestaat doorgaans uit een stuk stof waarop van alles geborduurd kan zijn, zoals figuren, het alfabet, motieven of decoraties. Wanneer de marklap ontstaan is, is tot op heden onbekend. Wel is er een marklap te zien op een schilderij van Joos van Cleve, die omstreeks 1520 gemaakt is. De oudste in Nederland aanwezige merklap dateert uit 1608. Merklappen werden voornamelijk gemaakt door meisjes, om te oefenen met borduren. In het museum kun je ook een begin maken aan je eigen marklapproductie. In de museumwinkel zijn diverse patronen te koop zodat jij je eerste lap kunt maken.

Mini-docu

Historisch Museum De Bevelanden