De collectie van het Wadden CenterIn het Afsluitdijk Wadden Center, welke als een schuimkraag op de Afsluitdijk ligt, leer je de vele verhalen kennen die het water en de dijk kennen. Het is namelijk niet alleen een verbindingsweg tussen Friesland en Noord-Holland of een afsluiting tussen het Zoete IJsselmeer of de Zoute Waddenzee. Hoe de Afsluitdijk is ontstaan, welke betekenis het draagt en hoe de dijk verder ontwikkeld wordt, leer je in het Afsluitdijk Wadden Center.

 

De geschiedenis van de Afsluitdijk

Nederland heeft in haar geschiedenis veel te maken gehad met water en overstromingen langs de Zuiderzee, nu bekend als het IJsselmeer. In 1891 had Cornelis Lely al het idee om de Zuiderzee af te sluiten om deze problemen te voorkomen. Zijn ideeën werden echter steeds op de lange baan geschoven. In 1916 vindt er een grote overstroming plaats met veel doden en gewonden als gevolg. Sindsdien kwamen er concrete plannen voor de afsluiting van de Zuiderzee.

Cornelis Lely dient vervolgens in 1917 zijn plannen in bij de regering, samen met Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz, bekend van de Lorentzsluizen. De plannen worden goedgekeurd en in 1927 begint de bouw van de Afsluitdijk. Dit werd toendertijd nog voor het grootste deel met de hand gedaan. Zo’n vijfduizend mannen stonden dagelijks met basaltblokken van twintig tot zestig kilo te slepen. Het heugelijke moment kwam op 28 mei 1932 toen het laatste gat bij geul de Vlieter werd dichtgegooid en de Afsluitdijk officieel afgerond werd.

 

Vernieuwing rondom de Afsluitdijk – te zien in het Wadden Center

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Dit houdt dus in dat de Afsluitdijk vele delen van Nederland beschermd tegen het water. De dijk is echter wel aan vernieuwing toe, aangezien het klimaat verandert. Zo zal de Afsluitdijk verhoogd worden met twee meter in verband met de voorspelde stijging van de waterspiegel. Hiervoor worden innovatieve betonblokken gebruikt.

Ook kan je vanaf het Afsluitdijk Wadden Center de diverse innovaties zien die geïnstalleerd zijn rondom de Afsluitdijk. Zo kan je het windpark en de Blue Energy centrale, waar energie wordt opgewekt door zout en zoet water te combineren, zien. 

Het Afsluitdijk Wadden Center is overigens ook ontzettend leuk om te bezoeken met kinderen. Zo wordt er een vismigratierivier geplaatst, waardoor vissen straks weer in zowel het zoete, als het zoute water kunnen zwemmen. Door middel van een VR-bril kan je zien hoe deze vismigratierivier er uit komt te zien. Ook is het mogelijk voor kinderen om hun eigen vis in te kleuren en deze tot leven te brengen in het aquarium van het Wadden Center.

Promo | De collectie van het Wadden Center

De collectie van het Wadden Center

Museum informatie

Afsluitdijk Wadden Center
Afsluitdijk 1c
8752 TP
Kornwerderzand

+31 (0) 517 723 026
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag10:0017:30
Donderdag10:0017:30
Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:30
Zondag10:0017:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Kinderen 4 tot 12 jaar€3
Vanaf 12 jaar€5

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.