De collectie van het TextielMuseumDe stad van de kruikenzeikers

Het TextielMuseum in Tilburg is een uniek museum. Niet alleen door de locatie. Het is ook de enige plek ter wereld waar kunst, design, erfgoed, ambacht en innovatie samenkomen. Het museum maakt inspirerende tentoonstellingen die te maken hebben met die vijf thema’s. Bovendien zijn er leerzame programma’s en is er een gespecialiseerde werkplaats voor onderzoek en productie. Het TextielMuseum is een brede en belangrijke bron van inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en het hedendaags werken met textiel. De bewoners van de Tilburgse stad worden nog steeds ‘kruikenzeikers’genoemd. Dit omdat mensen emmers met plas verzamelden om daarmee wol voor het textiel te wassen.

Ontwerpers, lab, tentoonstelling

Het TextielMuseum werkt veel samen met ontwerpers. Ontwerpers van zowel kleding als van tafelgoed of andere textielproducten. Deze ontwerpen worden in het TextielLab van het museum gemaakt. Als bezoeker kun je dit proces daar aanschouwen. De wisselende tentoonstellingen van het museum, bestaan meestal uit hun eigen producten. Wat het museum zo bijzonder maakt, is dat ze niet alleen oude apparaten en producten hebben, maar ook moderne machines en kunst. Bovendien maken ze zelf ook textiele producten.

Tafelgoed

Het museum heeft tevens een eigen merk: by TextielMuseum. Elk jaar worden er andere ontwerpers gevraagd hiervoor te ontwerpen. In 2016 was dat studio Prelude. Deze hebben het art-nouveau ontwerp ‘Visschen’ van Chris Labeau nagebootst. Het tafelgoed is in het lab van het TextielMuseum gemaakt. Bovendien is er gebruik gemaakt van verschillende soorten stof, hierdoor komen sommige vissen van het tafelgoed omhoog. Het lijkt dus alsof deze vissen over de tafel zwemmen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

Artbite

Museum informatie

TextielMuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€14.50
Jongeren (13 tot 18 jaar)€5.00
CJP€4.00
Museumkaart | ICOM Gratis
Rembrandtkaart Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum