De collectie van Het SpoorwegmuseumHet Spoorwegmuseum is een echte beleving. Dat merk je al bij binnenkomst. Zodra je de drempel van het historische Maliebaanstation overstapt ga je letterlijk anderhalve eeuw terug in de tijd. Naar de tijd dat reizen met de trein alleen was voorbehouden aan de allerrijksten en waar dampende stoomlocomotieven nog de dienst uitmaakten op het spoor. Al deze antieke treinen zijn te zien bij het Spoorwegmuseum in hartje Utrecht.

Wat is er allemaal te beleven?

In de verschillende attracties komt de spoorhistorie tot leven. Maak een rit in het donker langs levensgrote stalen monsters, daal af in de oude kolenmijn en luister naar het verhaal over de uitvinding van de stoommachine. Acteurs nemen je mee naar het tijdperk van de Oriënt Express, in de Vuurproef hoor je hoe de komst van de trein de wereld heeft veranderd. Voor je het weet raas je in volle vaart met de trein door de tijd! In het Techlab gaat het over de techniek achter de trein. Doe de proefjes en ontdek zelf de werking van de trein.

Het Maliebaanstation

Het Spoorwegmuseum werd in 1927 opgericht. Na een aantal verhuizingen is het sinds 1954 gevestigd in het Maliebaanstation in Utrecht. Dit station wordt nog steeds gebruikt door de NS maar voornamelijk ten dienste van het Spoorwegmuseum. Het is daardoor mogelijk om vanaf Utrecht Centraal een pendeldienst naar het Maliebaanstation te nemen.

Collectie

De collectie bestaat uit stoomlocomotieven, diesellocomotieven en elektrische locomotieven. Hierdoor wordt de bezoeker op een reis langs de ontwikkeling van de treinvaart genomen. Waar tot 1930/1940 voornamelijk met stoomtreinen werd gereden, ging dit rondom de Tweede Wereldoorlog over tot diesel en sinds 1950 is de elektrische trein van vandaag de dag in omloop. Al dit soort treinen zijn te bewonderen in het Spoorwegmuseum. Over de loop der jaren is de focus van het museum steeds meer verschuift richting treinen. Een groot gedeelte van de trams die het museum in bruikleen had zijn derhalve overgedragen aan andere musea.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo | De collectie van Het Spoorwegmuseum

De collectie van Het Spoorwegmuseum

Artbite | De Vuurproef

Museum informatie

Spoorwegmuseum
Maliebaanstation
3581 XW
Utrecht

030-2306206
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Ticket volwassenen (vanaf 12 jaar)€17.50
Ticket kind (4 t/m 12 jaar)€17.50
Kinderen t/m 3 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart & ICOM
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum