De collectie van OosterscheldeMuseumIn de collectie van het OosterscheldeMuseum in Yerseke is van alles te weten te komen over mossel- en oestervissen en verdronken dorpen. Zeeland is in het verleden onlosmakelijk verbonden geweest aan de invloed van de zee. Heftige stormen hebben het gebied geteisterd, met alle gevolgen van dien.

Geschiedenis Zeeland

Het museum bestaat uit twee themazalen. De eerste zaal is gewijd aan de  geschiedenis van Zeeland. In 1530 was er een hevige stormvloed in Zuid-Beveland. Inmiddels waren de inwoners van het land voorbereid op de gevolgen van de zee. Zij bouwden speciale hutten op een terp. Bij vloed konden de bewoners de zolder van de woning in vluchten. In 1532 kwamen er 18(!) dorpen onder water te staan. Dit zorgde ervoor dat er enorm veel bezittingen van de dorpsbewoners gevonden zijn in de omgeving de loop van de tijd. Een aantal van dit soort objecten wordt in het museum getoond.

Schaal- en schelpdieren

Veel Zeeuwen leefden van de visvangst. Er was een pannencultuur, dit is het winnen van oesters. De oesterboeren haalden in het voorjaar de pannen – stukken steen waar oesters zich aan kunnen nestelen – uit zee. De vangst werd verscheept door heel Europa. Alles wat met het vissen te maken heeft is te zien in de tweede zaal van het museum.

Heb jij er al trek van gekregen? Yerseke is een écht oesterdorp waar je verse vis kan eten. Een leuke (en lekkere) afsluiting van je museumbezoek!

Wil je meer weten over de collectie van het OosterscheldeMuseum? Bezoek dan de website

Promo | De collectie van het OosterscheldeMuseum

De collectie van het OosterscheldeMuseum

Museum informatie

OosterscheldeMuseum
Kerkplein 1 1
4401 ED
Yerseke

(0113) 57 43 74
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:3016:30
Dinsdag10:3016:30
Woensdag10:3016:30
Donderdag10:3016:30
Vrijdag10:3016:30
Zaterdag10:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
4 t/m 12 jaar€2
13 jaar en ouder€4
Rondleiding max 8 personen€20
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers (met uitzondering van het toilet).

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.