De collectie van het OERmuseum

Eén van de oudste voorwerpen die in het OERmuseum ligt, is een vuurstenen spits. Deze werd een schaaf genoemd en werd mogelijk ook gebruikt als speerpunt. De spits werd aangetroffen in een uitgestorven stuk heide bij Holtinge in de buurt van Uffelte. Het is gemaakt door Neanderthalers, enkele tienduizenden jaren geleden. Deze zullen geleefd hebben in een wat warmere periode van de laatste ijstijd. De vondst werd gedaan in 1970.

Van ijs tot ijzer

In het OERmuseum in Diever leert de bezoeker over de prehistorie en maakt hij een chronologische reis, van de ijstijd tot de ijzertijd. De tocht begint in de grote zaal van het museum waar de bezoeker leert over de laatste ijstijd en de neanderthalers. Daarna komen rendierjagers in beeld, dat zijn de eerste jagers en verzamelaars. Op de bovenverdieping van het museum is uitgebreid aandacht voor de steentijd. Tot slot wordt de tijdreis beëindigt in een zaal over de brons- en ijzertijd.

Mini-docu

Promo

OERmuseum
Brink 7