De collectie van het Nederlands Fotomuseum

Deze video’s zijn mede mogelijke gemaakt dankzij de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Nederlands Fotomuseum laat alle kanten van fotografie zien: modern en grensverleggend, maar ook historisch. Het museum heeft tentoonstellingen met grote namen uit de nationale- en internationale fotografiewereld. Daarnaast toont het ook vaak werk uit eigen collectie. De collectie staat namelijk voor een belangrijk deel van het beeldende erfgoed van Nederland. Het museum heeft een collectie van wel meer dan vijf miljoen beelden, waardoor er voor iedereen wat interessants te zien is.

Tentoonstellingen

Jaarlijks heeft het museum ongeveer tien tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen zijn van buitenlandse en Nederlandse fotografen. Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin en Lewis Hine, zijn enkele namen die al een plek kregen in tentoonstellingen van het museum. Naast deze namen krijgt ook jong talent vaak een podium.

De collectie

Het museum laat ook werk uit eigen collectie zien. Met 166 archieven van Nederlandse fotografen (onder andere Ed van der Elsken, Aart Klein en Cas Oorthuys) heeft het museum een grote database om uit te kiezen. Eén van de bekendste delen van de collectie zijn de foto’s van een jacht in Afrika in 1957, gemaakt door Ed van der Elsken. In de ‘collectie belicht’ worden bekende Nederlanders of fotografen gevraagd om een keuze uit de collectie te maken en deze verder te belichten. Het museum heeft alle contactalbums van Cas Oorthuys, 442 albums in totaal met meer dan 440.000 foto’s. Dit is het meest complete archief dat het museum heeft.

Restauratie atelier

Het Fotomuseum is ook belangrijk vanwege hun restauratie atelier, die zij als enige museum van Nederland in bezit hebben. Dit zorgt ervoor dat het museum tot één van de belangrijkste fotografiemusea van Europa behoort. Daarmee is het museum belangrijk op het gebied van onderhoud van fotografie.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

Nederlands Fotomuseum
Las Palmas Wilhelminakade 332