De collectie van het Nationaal Orgelmuseum

Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg is een walhalla voor de liefhebber van klassieke instrumenten. Hier leer je hoe een orgel is ontwikkeld. Door verschillende modellen te etaleren met een open kast krijg je uitgelegd hoe de mechaniek in het instrument ervoor zorgt dat er muziek geproduceerd kan worden.

Tentoonstelling

De historie van dit muziekinstrument heeft een gezicht en wel in de vorm van Hendrik Niehoff. Zijn visie en werkwijze zijn goed terug te zien in de gelijknamige tentoonstelling. Hij is de grootste orgelbouwer van Nederlandse bodem en maakte naam gedurende de zestiende eeuw. Van de vele orgels die hij bouwde zijn er slechts weinige overgebleven. Een orgel bestaat uit meerdere pijpen die variëren in lengte en daarmee ook in toonhoogte. Deze produceren geluid op het moment dat er lucht doorheen gaat, als het ware net een fluit. Door middel van de toetsen bestuur je de balg, welke lucht verplaatst naar de juiste pijpen. Een passief museum is het Orgelmuseum niet, zo zijn er aantal orgels waar je zelf op kunt spelen met behulp van bladmuziek.

Opbouw museum

Boven zijn vier zalen met elk een eigen tijdsperiode die op chronologische wijze het verhaal vertellen over de ontwikkeling van het Nederlandse orgel. Deze zijn onderverdeeld in de vijftiende en zestiende eeuw, de zeventiende en achttiende eeuw, de negentiende eeuw, en de twintigste eeuw tot heden. Ook wordt er aandacht besteed aan Nederlandse orgelbouwers en organisten. Een apart vertrek is gewijd aan Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Hij was organist van de Oude Kerk te Amsterdam en een van de beroemdste Nederlandse componisten. Daar is ook een kastenwand ingericht met een unieke collectie historische koraalboeken, oftewel de muziekwerken.

De museumwinkel

Het museum beschikt over een aantrekkelijk geprijsde en unieke collectie bladmuziek voor orgel, koraalboeken, langspeelplaten en cd’s, orgelliteratuur (antiquarisch en nieuw) en orgelprentbriefkaarten. Daarnaast bestaat een deel van de collectie uit koormuziek en muziek van andere klassieke instrumenten als viool of cello. De tweedehands collectie wordt regelmatig aangevuld met nieuwe schenkingen.

Eerder in 2020 brachten we ook een bezoek aan het Orgelmuseum de video van dat bezoek is te zien via de volgende link. Wil je meer weten? Bezoek dan de website van het museum of bekijk de museumpagina.

De collectie van het Nationaal Orgelmuseum

Het Nationaal Orgelmuseum
Van Kinsbergenstraat 5
8081 CL
Elburg

Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Zondag Gesloten

Kinderen t/m 12 jaar Gratis
Jeugd en volwassenen vanaf 13 jaar€7
Museumkaart Gratis
Museum, bibliotheek en cd/grammofoonplatencollectie zijn toegankelijk van donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Dit betreft een ‘winteropenstelling’. Vanaf de voorjaarsvakantie van 2021 (half februari) is het museum open van dinsdag tot en met zaterdag. Het museum is gesloten op nationale feestdagen.Kijk voor de meest actuele openingstijden op de site van het Nationaal Orgelmuseum.

buy windows 11 pro test ediyorum