De collectie van het Nationaal Modelspoor MuseumIn het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek vind je de grootste collectie van Nederlandse treinen in miniatuur. De collectie in de Friese stad is ooit begonnen met de verzameling van Piet Scheltema en kent ondertussen 11.000 verschillende toestellen. In het museum zijn grootse landschappen nagebootst, waardoor verschillende treinstellen zich door het museum verplaatsen. 

Speciale collecties

Ook de Baantjer collectie van de misdaadschrijver Appie Baantjer, een groot treinfanaat, is te bewonderen in het museum in Sneek. Hij had met zichzelf de afspraak dat hij na ieder uitgegeven boek een nieuw model uit mocht zoeken. Je kunt je voorstellen dat de imposante reeks van De Cock, daarmee ook een gigantisch arsenaal aan miniatuurtreinen heeft voortgebracht. Veel van de modellen in het museum hebben jarenlang rondgereden op de baan achterin de tuin van Appie.

Verhalend

Alle treinen in het museum vertellen iets over de Nederlandse geschiedenis. Zo zijn er miniatuurmodellen te vinden van de Duitse Wehrmacht toestellen, maar vind je er ook alle modellen die ooit voor de NS hebben gereden. Ook over landsgrenzen is er een hoop te ontdekken. Bekijk bijvoorbeeld de baan van Lex Schravendeel, een industrieel tafereel waarin de Amerikaans houtverwerking na wordt nagebootst. Het reconstrueren van het stadje kostte hem zestien bezoeken aan Amerika en stapels fotorolletjes.

Interactie

Volledig geïnspireerd door de langgestrekte landschappen en bijzondere treinen, kun je zelf aan de knoppen zitten bij een van de vele modelspoorbanen. Een gegarandeerd succes voor jong en oud. Ook is er een treinsimulator en speurtocht, genoeg ingrediënten om je onder te dompelen in het spoorwegennet. In de middagen zijn er rondleidingen te volgen en op verzoek kan je ook een kijkje nemen achter de schermen. Ook kunnen er op aanvraag kinderfeestjes, schoolreizen en excursies georganiseerd worden. Daarbovenop zijn er lunch arrangementen.

Meer weten over het Nationaal Modelspoor Museum? Bezoek dan snel de website of lees verder op de museumpagina.

Promo | De collectie van het Modelspoor Museum

De collectie van het Modelspoor Museum

Museum informatie

Nationaal Modelspoor Museum Sneek
Doctor Boumaweg 17b
8601 GM
Sneek

0515-430021
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen t/m 2 jaar Gratis
Jongeren 3 t/m 12 jaar€5
Volwassenen€7
School groepen€3
Museumkaarthouders Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum