De collectie van het Nationaal Glasmuseum

Van oudsher is Leerdam de glasstad van Nederland. Daarom werd precies op die plek in 1953 het Nationaal Glasmuseum opgericht door de Glasfabriek Leerdam. In het museum vind je glas uit de 20e en 21e eeuw. De collectie bestaat zowel uit gebruiksglas, zoals vazen en serviezen, maar ook uit beeldende kunst. Daarnaast is er ook een glasblazerij die je kunt bezoeken waar je ziet hoe glas elke dag met ontwerpers, kunstenaars en glasblazers wordt gemaakt.

Kunst uit een glasfabriek

Als je denkt aan kunst uit een glasfabriek denk je misschien aan de en masse productie van glazen voorwerpen. Niets is echter minder waar. In het Nationaal Glasmuseum vind je namelijk unieke kunstvoorwerpen van glas, maar ook schilderijen. Een voorbeeld hiervan is het schilderij dat gemaakt werd van de fabrieksdirecteur Cochius. Hij wordt gezien als de man die eigenhandig de vormgeving van glas in Nederland veranderde. In de glasfabriek Leerdam werkte hij samen met kunstenaars en architecten waarmee hij een moderne vormgeving wilde creëren voor iedereen. Hierbij was het onder andere belangrijk om op een goedkope manier te produceren, zonder de kwaliteit van de stukken te verliezen. Cochius wilde overigens ook al een museum opzetten, maar dit is hem echter niet gelukt in zijn leven. Het museum werd daarentegen wel in 1953 geopend in zijn woonhuis.

De tijd vooruit

Het grootste doel van fabrieksdirecteur Cochius was om de markt, die volgens hem werd overspoeld door ordinair geperst glas, naar een mooie vormgeving te helpen. Hij was zijn tijd echter te ver vooruit. De werken verkochten namelijk niet heel goed en waren ook nog eens moeilijk te produceren. Dit had met name te maken met de beperkte kennis van de architecten in de fabriek. Pas in de jaren ‘30 onder begeleiding van Copier verliep de productie van glazen kunstwerken beter. Copier maakte zelfs serviezen en glazen die we vandaag de dag nog gebruiken of tegenkomen in de kringloop

De afgekeurde vaas van Frank Lloyd Wright

Een topstuk uit het museum is een vaas die is ontworpen door beroemd architect Frank Lloyd Wright. Cochius heeft enorm veel moeite moeten doen om Wright zo ver te krijgen om deze vaas en een ontbijtservies te ontwerpen. De vaas is uniek en bijzonder, maar werd afgekeurd door de ontwerper zelf. Doordat de architect weinig ervaring had met glas ontstond er tijdens het productieproces aan de binnenzijde van een vaas een belvorm. Dit project was volgens Frank Lloyd Wright dan ook niet geslaagd, waarna hij het werk afkeurt.

De villa van Cochius

In de villa van Cochius vind je verschillende wisselexposities. Door middel van deze wisselexposities is het mogelijk om je te verdiepen in de vergaande geschiedenis van glas. Zo hadden de Egyptenaren al kralen van glas en  zie je glas uit de 16e en 17e eeuw. Daarnaast worden er ook werken tentoongesteld van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Het museum vraagt namelijk of deze kunstenaars glas willen leren kennen en of zij een wijze kunnen bedenken waarop glas geïmplementeerd kan worden in hun vormentaal en werk.

Handmatige glas vervaardiging

Naast het Nationaal Glasmuseum kun je ook de glasblazerij bezoeken. Hier zie je hoe glas handmatig vervaardigd wordt. Dit ambacht wordt immers nog maar op weinig plekken uitgevoerd, waardoor het museum besloten heeft om het hier nog dagelijks te laten zien. Hierdoor kunnen de ambachtslieden verder opgeleid worden en hun werk aan een breder publiek laten zien. Het voornaamste doel van de glasblazerij is echter niet om bezoekers te voorzien van demonstraties. Je kijkt namelijk echt mee in een werkplaats waar iedere dag iets anders gemaakt kan worden.

Collectie verrijken van Nationaal Glasmuseum

Het staat bij het Nationaal Glasmuseum centraal om zowel de collectie, als het ambacht te behouden. Daarnaast is het natuurlijk ook mooi om te zien hoe het ambacht zich nog steeds ontwikkelt in de glasblazerij. Hierdoor kan de collectie namelijk verrijkt worden met objecten uit de 21ste eeuw en zullen de kunstvoorwerpen continu verrassen.

Promo | De collectie van het Nationaal Glasmuseum

De collectie van het Nationaal Glasmuseum