De Collectie van het Nationaal Bus Museum

Het Nationaal Bus Museum is een ode aan alle mooie bussen die ooit op de Nederlandse wegen hebben gereden. De meeste bussen uit het museum komen uit de naoorlogse tijd en werpen een blik terug in die tijd.

De bussen

Het paradepaardje van het museum is de Gado die in 1978 als eerste bus in het museum stond.  Gado staat voor Groninger Autobus Dienst Onderneming en was de busdienst in Groningen. Het bouwjaar van de Gado bus is 1962. Het was een DAF en deed dienst als streekbus.
Gado was de dochter van de Nederlandse Spoorwegen, waardoor alle bussen geel moesten zijn. Deze bus was echter van origine groen en hij is later volledig gerestaureerd en in oude ere hersteld.

Het museum toont meer dan 30 oude bussen, waarvan allen met verschillende doeleindes en uit verschillende jaargetijden. Het museum neemt je mee op (bus)reis door de tijd, waar je bussen kan zien in allerlei soorten en maten, maar ook in verschillende staten. Verder vertelt het museum verhalen over bijzondere bussen zoals de bootbus.

De bootbus

Ruim 65 jaar geleden maakte een nieuw model touringcar z’n eerste rit in Nederland. Een autobus met een boeg. Een bus, gebouwd als boot. Hij was in 1952 gebouwd in opdracht van touringcarbedrijf Vergeet Mij Niet Tours met als eigenaar H. de Jong te Amsterdam  en gedoopt: Flying Enterprise III
Die naam was niet zomaar gekozen, want rond de jaarwisseling 1951-’52 hield de hele wereld de adem in: op de Atlantische Oceaan was het Amerikaanse vrachtschip Flying Enterprise III bij vliegende storm in problemen geraakt, en men kon niet bij de boot komen. Na een tijdje lukte het een te hulp gesnelde boot toch om de passagiers en de bemanningsleden aan boord te nemen. Alleen de kapitein, Kurt Carlsen, wilde niet van boord gaan, want hij had nog hoop om het schip van de ondergang te redden. Uiteindelijk, na 14 dagen, stapte hij over op een andere boot, net voordat de Flying Enterprise III in de golven verdween. De kapitein werd later als een held binnengehaald en haalde de voorpagina’s in de hele wereld.

De bus met als kenteken GZ-46987 had een Guy Vixen chassis en de carrosserie was gebouwd door Domburg. Erin was plaats voor 32 passagiers. In 1958 werd de “bootbus” via de carrosseriefabriek Van Rooijen verkocht aan de firma Blauw te Ter Apel. Waarschijnlijk is de Flying Enterprise III verbouwd tot gewone frontstuur touringcar, maar de rest van het verhaal is een mysterie.

H. de Jong liet in 1958 een nieuwe bootbus bouwen ter vervanging van de Flying Enterprise III. Verrassend was niet dat deze nieuwe boot de naam “Kurt Carlsen” kreeg. Er waren zoveel mogelijk kenmerken van een schip aangebracht. Zelfs waren er boven op het dak twee “schoorstenen” aangebracht. Ook de achtersteven zag er realistisch uit met een vlaggenmast en reling. Hij kreeg als kenteken TB-19-44 en kon eveneens 32 passagiers vervoeren. De bus werd veel voor trouwerijen ingezet als “huwelijksboot”. Ook hier is niet duidelijk hoe het met de bootbus is vergaan.
In de 21e eeuw doet de bootbus opnieuw zijn intrede, dit keer als amfibie-bus. In deze vorm wordt de busboot vooral als toeristische attractie ingezet, zoals in Amsterdam en Rotterdam en kun je ze af en toe nog aanschouwen.

Mini-docu

Promo

Nationaal Bus Museum
Produktieweg 13
9601 MA
Hoogezand

info@nationaalbusmuseum.nl

Dinsdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten

Volwassenen€6.5
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Kinderen 6 t/m 13 jaar€5
Het museum en parkeerplaats zijn rolstoel vriendelijk. Voor groepen is het museum ook op afspraak open.