De collectie van het Limburgs Museum

Van Prehistorie tot Pinkpop

Het Limburgs museum heeft een ontzettend rijke collectie die je meeneemt door de tijdperken van de (pre-)historie van Limburg. De provincie van Limburg mag dan jong zijn, maar de geschiedenis van dit gebied is al hartstikke oud. Een kwart miljoen jaar geleden waren hier al mensen, en in het Limburgs museum kan je dit allemaal zien, van Prehistorie tot Pinkpop!

Archeologische tentoonstelling

De eerste Nederlanders, de eerste mensen die in Limburg geweest zijn, zijn de Neanderthalers. Een kwart miljoen jaar geleden, hebben ze in Maastricht gekampeerd. Daar zijn sporen van vuur en vuurstenen gevonden. De neanderthalers hebben dus een korte periode daar gewoond of rondgetrokken. Dat is ook eigenlijk het begin van ‘onze tijd’: het begin van Limburg en ook het begin van de archeologische tentoonstelling in het Limburgs Museum.

De Romeinse Tijd

In Limburg zijn er heel veel sporen van de Romeinen gevonden. De Romeinen hebben een groot gebied veroverd, waaronder ook hedendaags Limburg. In Limburg stonden ontzettend veel villa’s voor de enorme hoeveelheid graan die de soldaten nodig hadden bij de grens aan de Rijn. In Limburg, langs de Maas, liepen ook hele belangrijke Romeinse wegen. Van twee belangrijke bruggen daarvan, zie overblijfselen van in het Limburgs Museum.

Middeleeuwen en de 17e & 18e eeuw

Natuurlijk zijn er ook opgravingen van de middeleeuwen en beelden uit de latere 16e, 17e en 18e eeuw die bewaard zijn gebleven, die aan bod komen. Limburg is een erg katholieke provincie. Dat is dan ook goed terug te zien in de collectiestukken van de tentoonstellingen die je door de middeleeuwen en de latere eeuwen meeneemt vóórdat Limburg officieel een provincie werd in de 19e eeuw. Leer alles over de geschiedenis van Limburg en maak alvast kennis met het rijke aanbod tentoonstellingen van het Limburgs Museum in Venlo, in onze mini-docu!

Mini-docu

Promo

Limburgs Museum

Dinsdag11:0017:00