De collectie van het Limburgs MuseumVan Prehistorie tot Pinkpop

Het Limburgs museum heeft een ontzettend rijke collectie die je meeneemt door de tijdperken van de (pre-)historie van Limburg. De provincie van Limburg mag dan jong zijn, maar de geschiedenis van dit gebied is al hartstikke oud. Een kwart miljoen jaar geleden waren hier al mensen, en in het Limburgs museum kan je dit allemaal zien, van Prehistorie tot Pinkpop!

Archeologische tentoonstelling

De eerste Nederlanders, de eerste mensen die in Limburg geweest zijn, zijn de Neanderthalers. Een kwart miljoen jaar geleden, hebben ze in Maastricht gekampeerd. Daar zijn sporen van vuur en vuurstenen gevonden. De neanderthalers hebben dus een korte periode daar gewoond of rondgetrokken. Dat is ook eigenlijk het begin van ‘onze tijd’: het begin van Limburg en ook het begin van de archeologische tentoonstelling in het Limburgs Museum.

De Romeinse Tijd

In Limburg zijn er heel veel sporen van de Romeinen gevonden. De Romeinen hebben een groot gebied veroverd, waaronder ook hedendaags Limburg. In Limburg stonden ontzettend veel villa’s voor de enorme hoeveelheid graan die de soldaten nodig hadden bij de grens aan de Rijn. In Limburg, langs de Maas, liepen ook hele belangrijke Romeinse wegen. Van twee belangrijke bruggen daarvan, zie overblijfselen van in het Limburgs Museum.

Middeleeuwen en de 17e & 18e eeuw

Natuurlijk zijn er ook opgravingen van de middeleeuwen en beelden uit de latere 16e, 17e en 18e eeuw die bewaard zijn gebleven, die aan bod komen. Limburg is een erg katholieke provincie. Dat is dan ook goed terug te zien in de collectiestukken van de tentoonstellingen die je door de middeleeuwen en de latere eeuwen meeneemt vóórdat Limburg officieel een provincie werd in de 19e eeuw. Leer alles over de geschiedenis van Limburg en maak alvast kennis met het rijke aanbod tentoonstellingen van het Limburgs Museum in Venlo, in onze mini-docu!

Mini-docu

Museum informatie

Limburgs Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€13.50
Jeugd (4 t/m 17 jaar)€8
t/m 3 jaar Gratis
Studenten€8
Gezinskaart (max. 2 volwassenen, 3 kinderen)€39.50
CJP€4
Museumkaart Gratis
Vrienden van het Limburgs Museum Gratis
ICOM Gratis
Op de dagen dat het museum geopend is, is het Museumcafé te bezoeken van 10:30 - 17:30 uur (keuken tot 15:30 uur). Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.