De collectie van het Klokkengieterijmuseum

Een belangrijke plek in het museum is weggelegd voor de oprichters van de klokkengieterij, de familie van Bergen. In 1795 openden zij hun eerste gieterij in Midwolda. In 1862 werd de gieterij In Heiligerlee geopend; enkele jaren later ging een deel van de familie terug naar Midwolda. De familie van Bergen leverde voornamelijk aan protestantse kerken; de bekende gieterijen Eijsbouts en Petit & Fritsen in Brabant aan katholieke. In de Van Bergen zaal zijn klokken te zien die in Heiligerlee en in Midwolda zijn gegoten; sommige als vervanging van klokken die in de oorlog verloren zijn gegaan. Opvallend zijn de twee enorme klokken die in de Domtoren van Utrecht hebben gehangen.

Gietkuil

Het hart van het museum is de gietkuil, waar in de loop van de tijd honderden klokken zijn gegoten, Een film uit 1951 toont hoe de gietvormen werden gemaakt en hoe vervolgens het gloeiende brons vanuit de smeltoven naar de vormen werd geleid. Na afkoeling werden carillonklokken gestemd op een eigen stemmachine, die nog steeds functioneel is. Modellen op ware grootte van gietvormen maken het verhaal inzichtelijk.

Gietdemonstratie

Bezoekers kunnen op aanvraag een demonstratie bijwonen, waarin wordt getoond hoe een gietvorm wordt gemaakt en een tinnen klokje wordt gegoten. Een van de bezoekers wordt uitgenodigd om te assisteren; hij (of zij!) krijgt na afloop het klokje en een diploma mee naar huis.
Demonstraties worden gegeven voor groepen van maximaal 20 personen. Grotere groepen worden gesplitst. Individuele bezoekers kunnen een demonstratie krijgen wanneer het niet te druk is en er een gieter beschikbaar is; Bij de balie kun je daar naar vragen.

Torenuurwerken en carillons

Met alleen de klokken heb je nog geen carillon: dat moet ook bespeeld kunnen worden. Het museum toont hoe dat gaat: van een demonstratiecarillon met een eenvoudig stokkenklavier tot het monumentale, electromagnetisch bediende carillon in de tuin met zijn 49 klokken. En wil je het zelf proberen? Dat kan!
De collectie torenuurwerken laat zien hoe de tijdsaanduiding en carillonbespeling in de loop der jaren steeds verfijnder werd.

Tuin en monument

De achterkant van het museum laat goed de oude oven zien, waarin het brons werd gesmolten om in de gietkuil klokken te kunnen gieten. Daarnaast staat in de tuin het imposante Nationaal Monument voor Mobilisatieslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Dit 49-delige carillon speelt verschillende melodieën op klokken met afbeeldingen van onder andere koningin Wilhelmina. De tuin biedt ook gelegenheid om in alle rust bij te komen van het museumbezoek.

Brandweerartikelen

Nadat de vraag naar klokken afnam, werd het bedrijf steeds meer afhankelijk van andere producten. Het belangrijkste bijproduct brandweerartikelen werd uiteindelijk de kurk waarop het bedrijf bleef drijven, tot aan haar gedwongen sluiting in 1980. Deze tak van het bedrijf wordt vertegenwoordigd door twee authentieke handbrandspuiten van meer dan 100 jaar oud.

Mini-docu

Promo