De collectie van het Kijk & Luistermuseum

In de collectie van het Kijk & Luistermuseum kom je van alles tegen: van grote mechanische muziekinstrumenten tot aan kleine landbouwwerktuigen uit de negentiende eeuw. En dat allemaal in een knus museum op de Veluwe.

Moltzerzaal

In de hoofdzaal van het museum, ook wel de Molzterzaal genoemd, staan de mechanische muziekinstrumenten. De zaal vult zich met de muziek uit de instrumenten die geen gebruik maken van elektra. Door het mechanisme in het instrument, die je op eigen kracht in beweging brengt, worden de noten gecreëerd en kan je genieten van het geluid. In de cilinderspeeldoos kan je precies zien hoe zo’n mechanisme werkt en hoe nauw alles met elkaar verbonden is. De instrumenten zijn gedecoreerd met illustraties, omdat ze vroeger in de woonkamer stonden. Met de gedecoreerde behuizing paste de instrumenten goed in de inrichting van het huis.

Naast de muziekinstrumenten heeft het museum ook veel landbouwwerktuigen van vroeger. Deze werktuigen komen voornamelijk uit de tijd vóór de grote landbouwmechanisatie van 1950. Je ziet onder andere een ploeg en verschillende soorten zaaimachines. Wist je dat dat de handzaaimachine oorspronkelijk uit Amerika komt en deze in 1850 in Europa is geïntroduceerd?

Wat niet op het land verbouwd kon worden, werd verkocht in de kruidenierswinkel. Tegenwoordig staan alle schappen in de supermarkten vol met etenswaren in een verpakking. Vroeger was dit anders en kocht je alleen wat je nodig had. De kruidenier woog het exacte gewicht af met een weegschaal en gewichten en gaf het mee in een papieren zak.

Promo

Mini docu