De collectie van het Jan Kruis Museum

In de collectie van het Jan Kruis Museum is er uitgebreid aandacht voor de striptekening Jan, Jans en de Kinderen. Deze klassieker is onder een groot publiek bekend, maar wat velen niet weten is dat Jan Kruis veel meer deed. Hij schilderde bijvoorbeeld ook portretten. Kortom, in deze collectie leer en zie je van alles over Jan Kruis.

De eerste strips

In het museum staan de eerste strips tentoongesteld, onder andere tekeningen van Sjors en Sjimmie. Samen met schrijver en striptekenaar Martin Lodewijk maakte Jan Kruis twee lange verhalen van de stripvrienden. In de oude tekeningen komen figuren naar voren die terug te zien zijn in Jan, Jans en de Kinderen.

Een nieuwe strip

In 2011 bedacht Jan Kruis een nieuwe strip: Kwynk. Dit stripfiguurtje is gepositioneerd in een moderne tijd, met moderne thema’s als onderwerp. Al met al is het een moderne parodie op Jan, Jans en de Kinderen gebleken, stelt Jan Kruis in de Volkskrant.

Portretten

Niet alleen strips kwamen van de hand van Jan Kruis, ook schilderde de kunstenaar portretten. Onder meer van bekende Nederlanders, met als favoriet van zijn dochter het portret van Willem Duys. U ziet het in de documentaire, en neem een kijkje in het museum zelf.

Mini-docu

Promo