De collectie van het Hunebedcentrum

Hunebedbouwers

De hunebedbouwers waren de eerste echte boeren van Noord-Europa. Op open plekken bouwden zij huizen en legden zij kleine akkers aan. De samenleving was toentertijd kleinschalig en mensen leefden vaak met slechts dertig mensen bij elkaar.

Hunebedden zijn stenen grafkamers waarin een aantal mensen begraven werd. De hunebedden stammen uit de nieuwe steentijd, ongeveer 5.400 jaar geleden. Het oudste monument en tevens het grootste Hunebed van Nederland is in het Hunebedcentrum te bewonderen.

Oertijdpark

Op het buitenterrein van het Hunebedcentrum ga je terug naar de oertijd. Wandel dwars door de geschiedenis heen, zie hoe de mensen leefden tijdens de oertijd en hoe hun huizen en boerderijen eruit zagen. Je maakt hier letterlijk een reis door de tijd. Je kunt in en om de huizen en hun akkers wandelen en zien, voelen en ruiken hoe het er in die tijd aan toe ging.

Poort Hondsrug

Al duizenden jaren wonen er mensen in het Hondsruggebied. Het belangrijkste kenmerk van het gebied zijn de zandbruggen in het landschap. Het gebied is een paar miljoen jaar geleden ontstaan tijdens de ijstijden. Het is uniek in zijn ontstaan en de afwisseling tussen akkers, heidevelden, bossen, beekdalen en oude esdorpen zijn het bekijken waard.

UNESCO Geopark

In het Unesco Geopark wordt het verhaal vertelt van het landschap van Oost-Drenthe. Het landschap is ontstaan tijdens de ijstijd en deze sporen zijn nog overal terug te vinden. Ontdek waarom het gebied een UNESCO status heeft gekregen en waarom het behoort tot een wereldwijd netwerk van unieke gebieden.

Grote keientuin

Tref een bijzondere collectie keien aan in de grootste keientuin van Nederland. Alle stenen lijken hetzelfde maar als je ze doorzaagt komen allerlei kleuren tevoorschijn. Deze kleuren en mineralen laten zien uit welk stukje Scandinavië te stenen komen.

Bekijk de video’s op onze website en krijg een voorproefje van wat het Hunebedcentrum in Borger allemaal te bieden heeft!

Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27