De collectie van het Hernhutter HuisHet Hernhutter Huis is een droom die is uitgekomen, want het is eindelijk een museum. Het museum geeft de geschiedenis weer van de Broedergemeente en verteld meer over de missies van Hernhutters.

Geschiedenis

Er is een verband tussen de gemeente Zeist en de vroegere Broedergemeente. Het is een historische plek, waar je nu in het museum in de geschiedenis kan duiken. De eerste contacten van de kerk met de provincie Utrecht liepen niet al te soepel. De kerk werd aanvankelijk achterdochtig gevolgd, vanwege de vreemde rituelen die er plaats zouden vinden. Uiteindelijk viel het allemaal wel mee, want de verhalen die ronde deden over deze nieuwe kerk waren schromelijk overdreven.

De zending is een belangrijk onderdeel van de Broedergemeente. Gemeenteleden verspreidden zich over de hele wereld, maar vooral in Suriname. Het zijn geen zendelingen, maar gewone gemeenteleden (ook wel hernhutters genoemd) die met gereedschap op pad gaan om een ziekenhuis en schooltje te bouwen. Vooral in Suriname hebben de Hernhutters een geweldige rol gespeeld in de emancipatiebeweging. Na het besluit dat slaven vrij waren, lieten zij zich bij de Hernhutters dopen, omdat zij hun lot het meeste hadden aangetrokken. Als Surinamers tegenwoordig naar Nederland trekken, komen ze eerst naar Zeist, voordat ze neerstrijken in de grote steden.

Gebouwen

De bijzondere stijl van de gebouwen en de geschiedenis van de Hernhutters spreekt tot de verbeelding. Zo zijn de pleinen altijd al een bezienswaardigheid geweest en is de compleet witte kerk een bijzonder iets om te aanschouwen. In 1768 is de kerkzaal in gebruik genomen. Normaal is een kerk een gebouw dat losstaat van het gewone leven, maar dit kerkje – als rijtjeshuis – weerspiegelt het idee van het leven mét het geloof. Niet alleen op zondag een uurtje, maar 24/7 met het geloof bezig zijn.

De kerkzaal is er niet alleen voor geloofsbeleving, maar wordt gedeeld met de rest van Zeist. Muziek speelt een grote rol binnen de gemeenschap. De koperblazers hebben daarin een speciale plek, omdat een orgel niet meegenomen kon worden bij de zending, zijn koperblazers een van de belangrijkste onderdelen van de Broedergemeente geworden.

Het is mogelijk om een rondleiding te reserveren. Er wordt dan meer verteld over de mooie gebouwen en geschiedenis van de Hernhutters, maar ook hoe dat nu nog steeds doorsijpelt in het hedendaagse leven.

Koekjes

Ook zijn er de zogenaamde Hernhutter koekjes, deze vinden hun oorsprong in Zeist. In de 18e eeuw hebben de Hernhutters zich gevestigd, aan het Broeder- en Zusterplein bij het Slot Zeist. Daar hadden ze hun eigen ambachten. Zo zijn uiteindelijk deze koekjes ontstaan en nog steeds te koop!

 

Mini-docu

Promo

Museum informatie

Het Hernhutter Huis

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag14:0017:00
Woensdag14:0017:00
Donderdag14:0017:00
Vrijdag14:0017:00
Zaterdag14:0017:00
Zondag14:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen tot 18 jaar Gratis
Volwassenen vanaf 18 jaar€3

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum