De collectie van het Gouverneurshuis

Een reis terug in de tijd

Karakteristieke straatjes die net uit schilderijen lijken te komen, kleine en compacte winkeltjes die haast iets sprookjesachtigs hebben en prachtige gevels op monumentale gebouwen. Waarschijnlijk heb je al een beeld voor je bij deze opsomming. Een beeld die je misschien wel alleen denkt tegen te komen in films of in sprookjes. Toch bestaat het echt. Je vind het allemaal terug in de gerestaureerde vestingstad Heusden. Een plaatsje die in 1968, voor ruim veertig jaar, begon met het restaureren van de stad. Maar op één plek wordt de geschiedenis van deze oude vestingstad pas écht goed weergegeven: in het Gouverneurshuis.

Het Gouverneurshuis is een prachtig monumentaal pand uit het jaar 1592. Opgericht als museum in 1964. Een prachtig museum die aan de hand van objecten de geschiedenis van het Land van Heusden en Altena weergeeft.

Alleen de gebouwen laten zien over wat voor een rijke geschiedenis de vestingstad beschikt. Naast het hoofdhuis van het museum staan namelijk ook nog een hoop bijgebouwen. Van een wijnschuur tot een waterput en kruidentuin. Maak een overweldigende reis terug in de tijd in het Gouverneurshuis.

Glazen en muntstukken

Het museum beschikt over een brede collectie die de geschiedenis van Heusden weergeeft. Een goed voorbeeld hiervan is de ruime collectie aan waterschapsglazen die in het Gouverneurshuis zijn te bezichtigen. Maar wat zijn waterschapsglazen eigenlijk? Misschien ken je deze glazen wel juist als hensbekers óf misschien zegt het je wel helemaal niets. Toch zijn dit nog altijd waardevolle glazen. Ze waren namelijk van de waterschapsbestuurders. Tijdens vergaderingen moest er uiteraard ook goed gedronken worden. Dit werd gedaan uit deze glazen.

Of aanschouw de zevenenzestig zilveren muntstukken uit de 16e eeuw. Een bijzondere vondst die in 2011 werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden. De munten, ook wel daalders, zijn vermoedelijk rond 1579 ingegraven toen er sprake was van een dreigende invasie. Eén daalder had een waarde van dertig stuivers. Een waardevolle vondst, want in de 16e eeuw kon je met één daalder bijvoorbeeld een soldaat een nacht huisvesten, inclusief ontbijt.

Een stad voor kunstenaars

Ook voor kunstenaars en kunstliefhebbers is het Gouverneurshuis ‘’the place to be’’. De stad ontwikkelde zich vorige eeuw tot een echt kunstenaarsstadje. Ook in het Gouverneurshuis zijn dus ontzettend veel schilderijen te bezichtigen. Allemaal hebben ze wel een relatie tot Heusden.

Kan jij niet wachten om de tijdmachine in te stappen en terug te reizen naar het vroegere Heusden? Bekijk dan nu mini-docu!

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Het Gouverneurshuis