De collectie van Het FrensenhoesHet Frensenhoes is genoemd naar oprichter Jan Frensen, die geboren is in 1889 in Meppen. Jan Frensen heeft al op jonge leeftijd een droom: hij wil timmerman worden. Na de lagere school gaat Frensen naar de ambachtsschool en volgt daar een opleiding tot timmerman. Hij bewerkstelligt zijn doel, Frensen wordt een Meester Timmerman-Wagenmaker. In het museum leert de bezoeker over deze oude ambacht.

Handwerk 

Werk was er genoeg voor de ambachtsmeesters in de tijd van Jan Frensen. Boeren hadden benodigdheden voor hun werk dat timmermannen konden maken, allemaal met de hand. Van het hout zagen, tot het glad maken, tot het in een juist formaat uitsnijden: tot 1926 kwam er geen machine aan te pas. Zo maakte Frensen bijvoorbeeld geheel handmatig van een balk een wiel.

Machine

In 1926 kocht Frensen een lintzaag, dat is een elektrisch aangedreven zaag. Dit verlichtte de belasting van het werk. Waar Frensen voorheen twee uur werk moest verrichtten voor het maken van een segment van een wiel, was dit met de komst van de lintzaag nog maar een kwestie van tien minuten. Dit was een gigantische vooruitgang voor de timmermansambacht.

Mini-docu

Promo

Museum informatie

Het Frensenhoes
Middendorpstraat 8A
7855PR
Meppen

06 1171 0296
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Woensdag10:0016:00
Vrijdag10:0016:00
Op sommige zaterdagen is het museum van 13.00 tot 16.00 geopend. Kijk voor meer info op de website van het Frensenhoes.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum