De collectie van het DAF Museum

Een gepassioneerde ondernemer met een eigen garage in Eindhoven. Daar begon het op 1 april 1928 allemaal mee voor Hub van Doorne. Met zijn passie en vernieuwende ideeën heeft de Nederlander zich steeds verder kunnen ontwikkelen. In het DAF Museum in Eindhoven, op dezelfde plek waar het allemaal voor meneer van Doorne begon, worden de innovatieve ideeën van de wereldwijde autofabrikant nog altijd tentoongesteld.

Auto’s van toen

Van glimmende en compacte personenauto’s tot enorme Dakar-rally trucks. Je kan het zo gek niet bedenken of het komt wel ter sprake in het DAF museum.

Trucks

Het museum lijkt echter wel één duidelijke favoriet te hebben, namelijk de truck. Tijdens je bezoek aan het DAF museum merk je dat dit voertuig toch wel een speciaal plekje in het DAF-hart heeft. Van verschillende vrachtwagens en aanhangwagens tot speciale voertuigen, zoals legertrucks.

De helder blauwe DAF trailerbus is hier een prachtig voorbeeld van. Dit pareltje is een aanhangwagen die vroeger werd gebruikt voor het vervoer van personeel. De rode leren bankjes brengen nog altijd de echte jaren ’50 vibe met zich mee. Het lijkt haast alsof de tijd in deze bus stil is blijven staan.

Prototypes

Naast de geproduceerde auto’s bestaat de collectie ook uit veel prototypes. Veel van deze prototypes zijn nooit in productie gegaan. Als bezoeker krijg je hierdoor een dieper kijkje in het ontwerpproces van de autoproducent. Vanaf het ontwikkelingsproces van een voertuig tot ontwerpen die het nooit tot de markt hebben gehaald.

Innovatief

Toch draait het in het museum niet alleen maar om de auto’s. De nadruk wordt vooral gelegd op de technische innovaties van DAF. Deze worden dan ook met trots tentoongesteld in het museum. Aan de hand van verschillende prototypes en onderdelen is te zien hoe het bedrijf zich probeerde te onderscheiden van andere bedrijven.

Trado

Met name voor defensie heeft de autoproducent heel wat bijgedragen. Niet alleen op het gebied van trucks, maar ook qua onderdelen. Aan de hand van een nieuw ontwikkelde aandrijving, wist de producent het voor hen namelijk makkelijker te maken om op onverharde wegen te rijden. Een innovatieve uitvinding die Trado is genoemd en speciaal is ontwikkeld voor defensie.

Vervoer van goederen

Dat vervoer van goederen een hoge prioriteit was bij de producent, komt al helemaal naar voren in twee grote uitvindingen: de DAF tanktrailer én de DAF losser. Hoewel de twee zich focussen op andere voertuigen, zijn het wel belangrijke uitvindingen in het goederenvervoer geworden.

Zo richt de DAF tanktrailer zich juist op het luchtvervoer. Het is speciaal ontwikkeld voor het vervoer van benzine voor straalvliegtuigen. Waar het voorheen ruim twintig minuten duurde om de tank van een straalvliegtuig helemaal vol te tanken, was dit nu opeens in drie minuten mogelijk. Door deze uitvinding werd het hierdoor steeds gemakkelijker en sneller om een straalvliegtuig op te laten stijgen.

De DAF losser richtte zich daarentegen juist op de spoorwegen. De losser hielp bij het laden van spoorwegcontainers van een trein naar bijvoorbeeld een truck. Hiermee vond DAF een oplossing voor het intermodaal transport.

Bekijk nu de nieuwe mini-docu op onze website en ontdek meer over de vindingrijke collectie. Of rij met piepende wielen naar het DAF Museum om de collectie met eigen ogen te aanschouwen.

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

DAF Museum