De collectie van het Abel Tasman MuseumKom naar Lutjegast en ontdek alles over het leven op een schip. In het Abel Tasman Museum wordt voornamelijk verhalen vertelt over het leven van Abel Tasman, zijn reizen en de ontmoetingen met verschillende bevolkingsgroepen. Het museum is volledig geweid aan de ontdekkingsreiziger, die bekend is geworden door het ontdekken van Nieuw-Zeeland en Tasmanië.

Abel Tasman

Tasman had altijd al een connectie met de zee. In zijn geboorteplaats Lutjegast rook hij de zee al. Hij kreeg steeds meer interesse in de zee en begon vervolgens met varen. Zijn interesses gingen steeds meer uit naar navigeren en ontdekken. In 1631 vertrok Tasman als matroos naar Batavia en in 1637 keerde hij terug als kapitein van een VOC-schip. Vanaf 1939 werd Tasman verschillende keren met de VOC op expeditie gestuurd naar Oost-Indië. Zijn belangrijkste tocht vond plaats in 1642, waar hij als commandeur op pad gestuurd werd naar het Zuidland (Huidige Australië). De VOC dacht dat daar veel goud en zilver te vinden zou zijn. Tevens hoopten zij tijdens die tocht ook een veilige zeeweg naar Zuid-Amerika te ontdekken.

Tasmanië

Tasman dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de expeditie van 10 maanden in 1642 en 1643.  Met twee schepen vertrok Tasman uit Batavia (Huidige Jakarta). In november ontdekte Tasman het eiland Tasmanië.

Kennismaken met andere culturen en smaken zijn belangrijk voor het museum. Het Abel Tasman is het enige museum in Nederland dat aandacht besteedt aan deze belangrijke Nederlander. Bezoek de website van het museum voor meer informatie.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Abel Tasman Museum
Kompasstraat 1a
9866 AP
Lutjegast

06 53 80 47 41
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€2.00

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.