De collectie van de DOMunderHet Domplein, een bekend fenomeen in de stad Utrecht. Het plein was niet bedoeld als plein, want eerst stond er een deel van de Domkerk. Dit deel is omver geblazen door een storm en zo is het Domplein ontstaan. Dit museum neemt je mee op ontdekkingstocht onder de grond.

Romeinse Tijd

Circa 45 na Christus hebben de Romeinen een fort gebouwd op de plek waar nu het museum is. Hier ontdek je restanten en kan je zien hoe het fort er ooit uitzag.

Willibrord

In 695 treft Willibrord het verlaten fort van de Romeinen aan en bouwt hij het om tot een kloosterkerk. Hier werden onder andere de Friezen bekeerd. Utrecht werd een soort missionariscentrum van Nederland door de tactische ligging.

Romaanse Dom

De directe voorganger van de Dom is de Romaanse Dom die er rond 1023 te vinden was. De kerk was een van de belangrijkste van Nederland, dus daarom moest de kerk er groot en machtig uitzien. De stijl werd in 1254 langzaam vervangen door de Gotische stijl, waardoor er stapje voor stapje een nieuwe kerk ontstond. Dit was het ontstaan van de huidige Domkerk, waar het schip mist en het Domplein uit is ontstaan, maar natuurlijk ook de Domtoren is blijven bestaan.

Wil je meer weten over de 2000 jarige geschiedenis die onder het Domplein nog te vinden is? Ga dan op ontdekkingstocht bij DOMunder!

 

 

Mini-docu

Promo

Museum informatie

DOMunder
Domplein 4
3512 JC
Utrecht

+31 (0)30 743 15 94

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Student/Kind€10
Volwassene€12.5
Bezoek alleen op reservering

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.