De collectie van de DOMunder

Het Domplein, een bekend fenomeen in de stad Utrecht. Het plein was niet bedoeld als plein, want eerst stond er een deel van de Domkerk. Dit deel is omver geblazen door een storm en zo is het Domplein ontstaan. Dit museum neemt je mee op ontdekkingstocht onder de grond.

Romeinse Tijd

Circa 45 na Christus hebben de Romeinen een fort gebouwd op de plek waar nu het museum is. Hier ontdek je restanten en kan je zien hoe het fort er ooit uitzag.

Willibrord

In 695 treft Willibrord het verlaten fort van de Romeinen aan en bouwt hij het om tot een kloosterkerk. Hier werden onder andere de Friezen bekeerd. Utrecht werd een soort missionariscentrum van Nederland door de tactische ligging.

Romaanse Dom

De directe voorganger van de Dom is de Romaanse Dom die er rond 1023 te vinden was. De kerk was een van de belangrijkste van Nederland, dus daarom moest de kerk er groot en machtig uitzien. De stijl werd in 1254 langzaam vervangen door de Gotische stijl, waardoor er stapje voor stapje een nieuwe kerk ontstond. Dit was het ontstaan van de huidige Domkerk, waar het schip mist en het Domplein uit is ontstaan, maar natuurlijk ook de Domtoren is blijven bestaan.

Wil je meer weten over de 2000 jarige geschiedenis die onder het Domplein nog te vinden is? Ga dan op ontdekkingstocht bij DOMunder!

Mini-docu

Promo