De collectie van Brabants Museum Oud-Oosterhout

Het Brabants Museum Oud-Oosterhout: je hoort het misschien al aan de naam. Een museum toegewijd aan de geschiedenis van het plaatsje Oosterhout. Een gemeente in de zuidelijke provincie Noord-Brabant. Een gemeente met een rijke geschiedenis waar veel over te vertellen is.

Tijdens je bezoek aan het Brabants Museum Oud-Oosterhout kom je in aanraking met het dagelijkse leven van de inwoners rond de periode 1900 en 1950. Aanschouw hoe de mensen hier toen woonden. Hoe zag een keuken eruit en waar at het gezin? Of maak kennis met de verschillende ambachten die werden uitgeoefend in Oosterhout.

Miniatuurpark

Ruim 270 verschillende miniaturen staan naast elkaar gebouwd. De een net zo gedetailleerd als de ander. Van kleine woningen tot grote fabrieken en slotjes. Samen vormen ze één geheel. Een stad op schaal van 1 op 20 nagebouwd. Alles wat je in het miniatuurpark ziet, is gebaseerd op de stad Oosterhout rond 1900. Je duikt als het ware terug in de tijd.

Via het spoor van de oude tramlijn word je door het kleine parkje heen geleid. De tram laat je alle uithoeken van Oosterhout zien. Van woningen, boerderijen, winkels en leerlooierijen tot kerken en fabrieken.

Het agrarische leven

In het museum tref je verschillende historische objecten aan. Objecten die door de jaren heen zijn verzameld en tentoongesteld. Met behulp van deze objecten krijg je een nog beter beeld van het Brabantse leven in de 20e eeuw.

Tijdens je bezoek aan het museum loop je door verschillende kamers heen met elk een ander thema. Zo begin je in de woonkamer van een typisch gezin in Oosterhout. In deze woonkamer tref je bijvoorbeeld een keuken aan, maar ook een bedstee. Of neem een kijkje bij de typische Brabantse plattebuiskachel. Een kachel die eigenlijk uit België kwam, maar toch erg geliefd was onder de Brabanders.

Neem een kijkje in het middengedeelte van het museum, wat vroeger de Teekenschool was. Of bekijk de burgemeesterskamer. Een kamer die is ingericht aan de hand van het originele meubilair van Burgemeester Ridder de van der Schueren. (1918- 1943).

Ambachtenschuur

Een originele Ambachtenschuur uit Dorst is te bezichtigen in het Brabants Museum Oud-Oosterhout. Deze Ambachtenschuren zijn al sinds de 17e eeuw bekend. De schuur die in het museum staat, komt oorspronkelijk dan ook uit het jaar 1739.

In de oude en prachtige schuur ontdek je alles over verschillende oude ambachten; houtbewerking, schoenmakerij, klompenmakerij, een wasruimte en een smederij. In het Brabants Museum Oud-Oosterhout maak je kennis met al deze ambachten.

Ontzettend nieuwsgierig naar de geschiedenis van Oosterhout? Bekijk dan nu de mini-docu! Of reis af naar de gemeente Oosterhout om zelf een kijkje te nemen in het Brabants Museum Oud-Oosterhout.

Promo

Mini-docu

promotion white museumtv playbutton museumtv

Login of registreer gratis om de volledige video te bekijken.

Inloggen Registreren

Brabants Museum Oud Oosterhout