De collectie van Brabants Museum Oud-OosterhoutHet Brabants Museum Oud-Oosterhout: je hoort het misschien al aan de naam. De collectie van Brabants Museum Oud-Oosterhout is toegewijd aan de geschiedenis van het plaatsje Oosterhout. Een gemeente in de zuidelijke provincie Noord-Brabant. Een gemeente met een rijke geschiedenis waar veel over te vertellen is.

Tijdens je bezoek aan het Brabants Museum Oud-Oosterhout kom je in aanraking met het dagelijkse leven van de inwoners rond de periode 1900 en 1950. Aanschouw hoe de mensen hier toen woonden. Hoe zag een keuken eruit en waar at het gezin? Of maak kennis met de verschillende ambachten die werden uitgeoefend in Oosterhout.

Miniatuurpark

Ruim 270 verschillende miniaturen staan naast elkaar gebouwd. De een net zo gedetailleerd als de ander. Van kleine woningen tot grote fabrieken en slotjes. Samen vormen ze één geheel. Een stad op schaal van 1 op 20 nagebouwd. Alles wat je in het miniatuurpark ziet, is gebaseerd op de stad Oosterhout rond 1900. Je duikt als het ware terug in de tijd.

Via het spoor van de oude tramlijn word je door het kleine parkje heen geleid. De tram laat je alle uithoeken van Oosterhout zien. Van woningen, boerderijen, winkels en leerlooierijen tot kerken en fabrieken.

Het agrarische leven

In het museum tref je verschillende historische objecten aan. Objecten die door de jaren heen zijn verzameld en tentoongesteld. Met behulp van deze objecten krijg je een nog beter beeld van het Brabantse leven in de 20e eeuw.

Tijdens je bezoek aan het museum loop je door verschillende kamers heen met elk een ander thema. Zo begin je in de woonkamer van een typisch gezin in Oosterhout. In deze woonkamer tref je bijvoorbeeld een keuken aan, maar ook een bedstee. Of neem een kijkje bij de typische Brabantse plattebuiskachel. Een kachel die eigenlijk uit België kwam, maar toch erg geliefd was onder de Brabanders.

Neem een kijkje in het middengedeelte van het museum, wat vroeger de Teekenschool was. Of bekijk de burgemeesterskamer. Een kamer die is ingericht aan de hand van het originele meubilair van Burgemeester Ridder de van der Schueren. (1918- 1943).

Ambachtenschuur

Een originele Ambachtenschuur uit Dorst is te bezichtigen in het Brabants Museum Oud-Oosterhout. Deze Ambachtenschuren zijn al sinds de 17e eeuw bekend. De schuur die in het museum staat, komt oorspronkelijk dan ook uit het jaar 1739.

In de oude en prachtige schuur ontdek je alles over verschillende oude ambachten; houtbewerking, schoenmakerij, klompenmakerij, een wasruimte en een smederij. In het Brabants Museum Oud-Oosterhout maak je kennis met al deze ambachten.

Wil je meer weten over het museum? Bezoek dan de website.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Brabants Museum Oud Oosterhout
Bredaseweg 129
4904 SB
Oosterhout

0162-426815

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (inclusief koffie of thee)€8.00
Groepen v.a. 15 personen (prijs p.p., inclusief koffie of thee)€4.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Museumkaart, veteranenpas Gratis
Kinderen van 4 t/m 12 jaar (inclusief 1 ranja of Capri Sun)€4.00
Scholen (p.p., inclusief leraren en begeleiders, reserveren verplicht)€2.5
Rondleiding op afspraak (prijs p.p.)€1.00
Arrangement 1: vanaf 15 personen (prijs p.p., inclusief koffie of thee en rondleiding, reserveren verplicht)€8.00
Arrangement 2: vanaf 15 personen (prijs p.p., inclusief koffie of thee, koek en rondleiding, reservering verplicht)€9.00
Arrangement 3: vanaf 15 personen (prijs p.p., inclusief koffie of thee, gebak en rondleiding, reservering verplicht)€11.50
Evenemententarief (gratis voor museumkaarthouders, kinderen 4 t/m 12 jaar: €4,00)€5.00
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.