De collectie van het Cruquius MuseumIn 1836 zette koning Willem I een commissie aan het werk die moest onderzoeken hoeveel het droogleggen van het Haarlemmermeer zou gaan kosten. Er moest ook nagedacht worden over de techniek waarmee dit gepaard ging. De Haarlemmermeerpolder is het resultaat van deze onderhandelingen en zorgde voor extra woon- en landbouwgrond.

Stoomtechniek

In het Cruquius Museum kan je bewonderen hoe men anderhalve eeuw geleden het Haarlemmermeer heeft drooggelegd. Hoe ging men te werk en wat waren de werkomstandigheden? De technieken die gebruikt werden, waren afkomstig uit Groot-Brittannië. De stoomtechniek die het gemaal in Cruquius gebruikte, was destijds erg bijzonder en vernieuwend.

Actueel

Bodemdaling en zeespiegelstijging speelden ook in de Negentiende Eeuw een rol bij het plannen van de drooglegging. Tegenwoordig is het nog steeds belangrijk om hier goed over na te denken.

 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Haarlemmermeermuseum De Cruquius
Cruquiusdijk 27
2142 ER
Cruquius


Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10
Kinderen (0 t/m 4 jaar) Gratis
Kinderen (5 t/m 12 jaar)€5
Jongeren ( 13 t/m 17 jaar)€7
CJP€6
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
Begunstigers Meer-Historie Gratis
Rolstoelbegeleider Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.