De collectie van Natura Docet Wonderryck TwenteMuseum Natura Docet Wonderryck Twente is het oudste natuurhistorische museum van Nederland en is voor jong en oud een belevenis. Verwonder je over de enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum.  Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de mooie landschapstuin.

Werkkamer Meester Bernink

In de werkkamer van Meester Bernink is van alles te zien waar de oprichter en 1e directeur van Natura Docet mee bezig was; voor het museum zorgen, de collectie beheren en uitbreiden. De fossielen in de bruine lijsten, de zeelelie en de Ichtyosaurus, zijn door Bernink aangekocht in Solnhofen in Duitsland.

De Oertijd

Bijzondere fossielen en mineralen dienen als gids bij een miljoenen jaren durende reis die Twente maakte van een gebied aan de Tropen tot bij de Noordzee. In de Oertijdzaal nemen bijzondere fossielen en mineralen uit Twentse bodem je mee op hun reis vanaf het Zuidelijk halfrond, via tropisch gebied tot aan de Noordzee. Een reis die miljoenen jaren duurt en waarin Twente ontstaat. Dankzij geofysisch onderzoek weten we dat aardplaten bewegen en dat een groot deel van Europa honderden miljoenen jaren geleden ver onder de evenaar lag. Door deze kennis begrijpen we nu hoe bepaalde fossielen in Twentse bodem terechtkwamen. De fossielen zijn ‘meegelift’ op schuivende continenten en via rivieren. De Oertijdzaal laat bovendien zien hoe (skeletten van) dieren in de IJstijd eruit zagen en hoe een (fossiele) zeeschildpad zich verplaatst vanuit de tropen naar Twente. Zo krijgt de bezoeker een spannend beeld van het ontstaan van Twente, vanaf de IJstijd tot en met nu.

De Wonderkamers

De Wonderkamers tonen de fascinatie van Bernink voor alle mogelijke diversiteit die de natuur maar bieden kan. Van ijsvogel tot paradijsvogel, vogelbekdier en zeekrokodil. Gaat het op de begane grond in de werkkamer van Bernink nog over Twente, met het mammoetskelet dat boven het originele bureau van de meester uittorent, op de eerste verdieping gaan alle remmen los. Daar belandt de bezoeker in de wonderkamers. Een vogelbekdier uit Australië kijkt vol bewondering naar het kalfje met twee koppen uit Lattrop. De verzameling stenen, fossielen en skeletten biedt een ‘licht chaotisch’ panorama op de tijden van ver vóór onze jaartelling. De overvloedige inrichting benadert de wijze waarop Bernink zelf ooit zijn museum inrichtte. Alleen word je nu te midden van alle bonte verzamelingen verrast door geluid en beweging in de vorm van natuurprojecties.

Funky Forest – uniek in Nederland

Water stroomt, bomen groeien en vlinders vliegen. Funky Forest is een interactieve presentatie waarin bezoekers deel worden van een digitale wereld die ze zelf maken. Water stroomt, bomen groeien en vlinders vliegen. Stap in de ruimte en rond jouw lichaam vormt zich een boom! Tap water uit de waterval en laat de boom groeien. Raak de boomtakken aan en er ontspruiten bladeren en bloemen aan de knoppen. Bomen die te weinig voeding krijgen, verdorren en sterven uiteindelijk af. Help jij mee om het bos gezond te houden?

De collectie van Natura Docet Wonderryck Twente

Promo | Natura Docet Wonderryck Twente

Museum informatie

Natura Docet Wonderryck Twente
Oldenzaalsestraat 39
7591 GL
Denekamp

+ 31 (0)541 351325
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Kinderen 4 tot 16 jaar€5
Vanaf 16 jaar€9.5
Museumkaart Gratis
Het restaurant is geopend van woensdag t/m zondag Het museum is rolstoel toegankelijk officiële hulphonden zijn toegestaan gesloten op 1e kerstdag en oud- en nieuwjaarsdag

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum