De collectie van Verwey Museum HaarlemBeleef duizend jaar geschiedenis van de stad en ontmoet bijzondere Haarlemmers in een compleet nieuwe vaste opstelling.

Allemaal Haarlemmers

Ontdek hoe de bewoners aan het Spaarne zorgden, vochten, rouwden, werkten, sportten, geloofden, vreeën en feestten. Ontmoet Kenau Hasselaer, Garbrant Joesten, Sara Boeda, Pim Mulier en andere Haarlemmers en leef mee met de verhalen van deze bekende en onbekende stadsbewoners. De een is hier geboren, de ander heeft hier een nieuw thuis gevonden. Haarlem trok eeuwenlang veel migranten aan. Zij bouwden mee aan de stad en maakten haar groot met hun bier, textiel en scheepvaart. De Haarlemse multimedia kunstenaar Stefan de Groot maakte voor de tentoonstelling Allemaal Haarlemmers het kunstwerk ‘Het Spaarne Stroomt’ op tekst en muziek van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Het nummer is ‘Het Spaarne’ dat in 1973 is geschreven en het staat op de plaat ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’. Ontmoet Haarlemmers uit het heden en verleden, van wereldberoemd tot doodgewoon. En bekijk de stad door hun ogen.

Kees Verwey

Kees Verwey (1900-1995) wordt wel de bekendste Haarlemse kunstenaar van de twintigste eeuw genoemd. In zijn atelier aan het Spaarne maakt hij stadsgezichten, landschappen, portretten en stillevens met een impressionistische toets. Verwey kan alleen maar schilderen wat hij ziet. En wat hij ziet – een vrouw, een vaas met bloemen, een atelierhoek vol verdroogde distels – verandert door hem in composities vol kleur en beweeglijkheid. Over zijn kijken zei hij: ‘Ik ben een spiegel die leeft’. Met dit vasthouden aan de zichtbare werkelijkheid plaatst Verwey zich buiten de vernieuwingsgolven van de 20e eeuw. Hij is actief in het Haarlemse kunstleven en lid van onder meer het kunstenaarsgenootschap KZOD.

De collectie van Verwey Museum Haarlem

Promo | De collectie van Verwey Museum Haarlem

Museum informatie

Verwey Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
Haarlem

023 – 542 24 27

Openingstijden

DagVanTot
Maandag12:0017:00
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10.50
Jongeren (13 t/m 18 jaar)€5.50
CJP€4.40
Kinderen (t/m 12 jaar) Gratis
Museumkaart / ICOM Gratis
Rembrandtkaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum