De collectie van Historische Vereniging HardenbergHardenberg is ontstaan langs de Vecht toen bewoners vanuit Nijenstede zich dichter bij het water wilden vestigen. Aangezien het vooral uit veengebied bestond, was het moeilijk toegankelijk. De Vecht is hierdoor een belangrijke vervoersverbinding geweest met Zwolle en het Westen. Later is de Historische Vereniging Hardenberg opgericht om zo het nalatenschap te bewaren.

Aaltje Kraak

De bewoonster Aaltje Kraak heeft ooit per ongeluk een brand veroorzaakt, waardoor heel Hardenberg afbrandde op een paar gebouwen na. Hardenberg is toen heropgebouwd en Aaltje is symbool gaan staan voor de wilskracht en samenhorigheid van de bewoners.

Na de grote brand,
hulp van alle kant.
Van hout naar steen,
duurzaamheid gemeen.
Solidariteit en veiligheid,
toen – nu – en altijd!

Museum

In het museum-deel van Historische Vereniging Hardenberg, ’t Oude Stadhuus, draait alles om de geschiedenis van Hardenberg. De Saksische keuken en de stijlkamer zijn onderdeel van de vaste expositie. Evenals de Joodse hoek, waar het draait om de oude Synagoge die ooit stond in Hardenberg, en het archeologische gedeelte van het museum.

Historisch informatiecentrum

Dit deel van de Historische Vereniging Hardenberg verschaft mensen toegang tot informatie over de geschiedenis van Hardenberg. Foto’s en andere documenten worden hier gedigitaliseerd. Daarnaast zijn er veertien werkgroepen waarin vrijwilligers de vereniging onderhouden. Onder andere het informatiecentrum en ’t Oude Stadhuus.

mini-docu

promo

Museum informatie

Historische Vereniging Hardenberg
Voorstraat 34
7772 AD
Hardenberg

0523-265624
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:3016:30
Dinsdag13:3016:30
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
0 t/m 18 jaar Gratis
volwassenen€2.5
Het museum is normaal geopend vanaf april t/m oktober, ma t/m za van 13.30 tot 16.30 uur. Groepen svp op afspraak. Locatie Historische Informatie Centrum: Wilhelminaplein 3a te Hardenberg.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.