De collectie van het VechtstreekmuseumHet Vechtstreekmuseum is gelegen in park Goudestein aan de Vecht in Maarssen. Het is gevestigd in de voormalige buitenplaats Silverstein dat na de verbouwing dienst deed als koetshuis van Goudestein.Het museum richt zich op de cultuur, geschiedenis en kunst van de hele Vechtstreek. Met name de vaste collectie besteedt veel aandacht aan de historische gebouwen en theekoepels, met een speciale kamer voor de familie Huydecoper, die de oorspronkelijke buitenplaats heeft gebouwd. Elk jaar zijn er speciale tentoonstellingen en worden er rondleidingen verzorgd zowel binnen als buiten het museum. Ook zijn er diverse films die een goed beeld geven van diverse hoogtepunten en bezienswaardigheden in de Vechtstreek.

Silverstein en Goudestein

Op 14 november 1994 werd bij de notaris de handtekening onder de statuten van de Stichting Museum Maarssen gezet. Daarmee was de oprichting van het museum (thans Vechtstreekmuseum) een feit. Kort daarvoor had de gemeente Maarssen besloten de zogenaamde Oudheidkamer van de gemeente uit te besteden en te privatiseren. In de loop van 1995 opende het museum de deuren voor het publiek, de eigenlijke start van het museum. Intussen waren de historische voorwerpen van de Oudheidkamer van de zolder van Goudestein verhuisd naar het naastgelegen Koetshuis (Silverstein). De jaren daarna worden gekenmerkt door het langzamerhand ontwikkelen van een eigen museale aanpak en inrichting. Het uit vrijwilligers bestaande bestuur van het museum heeft in de daarop volgende jaren samen (toen nog met een vaste museummedewerker) met een team van vrijwilligers veel taken en activiteiten verricht. De tentoonstellingsruimte van het museum is vanaf 2014 verdubbeld, doordat de gemeente Stichtse Vecht de ruimte van het voormalig Drogisterijmuseum heeft aangeboden.

Vanaf 1 januari 2012 is, in verband met de samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen, de naam van het museum gewijzigd in Vechtstreekmuseum. Het werkgebied van het museum strekt zich uit vanaf Oud-Zuilen aan het zuidelijke deel van de Vecht tot Nigtevecht aan het noordelijke deel van de Vecht. Vanaf die datum heeft het museum ook de collectie kunnen uitbreiden met objecten uit de bezittingen van de gemeenten Breukelen en Loenen.

Educatie

Het Vechtstreekmuseum is gevestigd in de voormalige buitenplaats ‘Silverstein’, dat in 1754 koetshuis is geworden van de grote buitenplaats ‘Goudenstein’. Op deze historische plek kan de jonge generatie de geschiedenis van de 17de eeuw optimaal beleven. Het prachtige park, de toegangshekken en de diverse historische gebouwen spreken tot de verbeelding. Het is uniek dat Goudestein nog over een oranjerie, koetshuis en bakhuisje beschikt! Bovendien zijn de buitenhuizen van de 17de en 18de eeuw opgenomen in de Canon van Nederland entoen.nu en sluit het project dus perfect aan bij de geschiedenislessen van groep 6, 7 en 8.

Fietsroute historische molentocht

Deze prachtige fietstocht gaat langs drie nog bestaande oude molens en drie molens die er niet meer zijn, maar waarvan nog wel sporen te vinden zijn. Daarnaast kom je onderweg diverse fraaie buitenplaatsen en kastelen tegen. Een groot gedeelte van de tocht gaat door de fraaie natuur in de driehoek Maarssen-Tienhoven-Breukelen. Onderweg is de nodige horeca. Voor meer informatie zie hier.

Wandelroute vroeger en nu

De Vroeger en Nu wandeling leidt langs de meest markante plekken en gebouwen van de historische dorpskern van Maarssen. Borden met beelden van vroeger en informatieve teksten zijn zo geplaatst dat u de huidige situatie ziet vanuit hetzelfde perspectief als de fotograaf of kunstenaar van destijds. Voor meer informatie zie hier.

Mini-docu

Promo

Museum informatie

Vechtstreekmuseum
Diependaalsedijk 19
3601 GH
Maarssen

0346 55 4440
[email protected]

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6
Museumkaart Gratis
Junioren (12 t/m 16) en studenten€3
Kinderen t/m 11 jaar Gratis
Biebpas St. Vecht en Ronde Venen en CJP€4
Rondleiding per gids / groep€30
De openingstijden verschillen per seizoen, kijk voor de actuele openingstijden op de site. Buiten de reguliere openingstijden is het museum ook open voor groepsarrangementen op afgesproken tijdstippen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum