Collectie van het Museum voor Grafcultuur Stein

Uniek, de collectie van het Museum voor Grafcultuur

Nergens anders ter wereld is ooit een graf als dat van Stein gevonden, nieuwsgierig? Blijf lezen!
Er is maar één Eiffeltoren, maar één toren van Pisa en maar één graf van Stein. Dit ‘graf van Stein’ is een graf dat rond 3400 v. Chr. is aangelegd en in 1963 bij opgravingen is ontdekt. In het graf zijn resten gevonden van verbrande beenderen van mensen die in Stein woonde. Wie deze mensen uit Stein waren is nog niet bekend en dit wordt daarom ook nog steeds onderzocht. Wat wel bekend is, is dat rond 3400 v. Chr. mensen de graven bouwden van grote stenen, zo ook dit graf. Het graf vormt nu de kern van het museum voor Grafcultuur in Stein, dit museum besteedt aandacht aan verschillende manieren waarop mensen vroeger werden begraven. Periodes die aanbod komen zijn o.a. de Steentijd, IJzertijd, Romeinse tijd en de Frankische tijd. De graven en de verhalen van verschillende manieren van begraven uit deze tijden wordt verteld aan de hand van (nagebouwde) graven, films, illustraties en door archeologische voorwerpen die in graven uit deze periodes in Stein zijn gevonden.

Ontstaan
Het gebouw van het museum is in 1967 gebouwd op initiatief van de toenmalige Archeologie Stichting Stein. Pater Munsters, naast een deskundig en toegewijd archeoloog, historicus en bovendien beheerder van de collecties, was degene die het hele project op de voet volgde en het is voornamelijk aan hem te danken dat het museum en het graf van Stein bewaard zijn gebleven. Het museum en de collecties worden nu beheerd door de Stichting Erfgoed Stein.

Combineren
Het museum is klein, maar fijn en daarom goed te combineren met andere activiteiten. Combineer je bezoek aan het museum bijvoorbeeld met de Landmark Archeoroute, met deze route ontdek je verhalen achter archeologische vondsten in Stein en omstreken.

Nieuwsgierig geworden? Breng een bezoek aan het Grafmuseum in Stein en bekijk onze mini-docu.

Promo

Mini-docu

Museum voor Grafcultuur

Maandag13:0016:00