De collectie van het Museum voor Grafcultuur SteinUniek, de collectie van het Museum voor Grafcultuur


Nergens anders ter wereld is ooit een graf als dat van Stein gevonden, nieuwsgierig? Blijf lezen!
Er is maar één Eiffeltoren, maar één toren van Pisa en maar één graf van Stein. Dit ‘graf van Stein’ is een graf dat rond 3400 v. Chr. is aangelegd en in 1963 bij opgravingen is ontdekt. In het graf zijn resten gevonden van verbrande beenderen van mensen die in Stein woonde. Wie deze mensen uit Stein waren is nog niet bekend en dit wordt daarom ook nog steeds onderzocht. Wat wel bekend is, is dat rond 3400 v. Chr. mensen de graven bouwden van grote stenen, zo ook dit graf. Het graf vormt nu de kern van het museum voor Grafcultuur in Stein, dit museum besteedt aandacht aan verschillende manieren waarop mensen vroeger werden begraven. Periodes die aanbod komen zijn o.a. de Steentijd, IJzertijd, Romeinse tijd en de Frankische tijd. De graven en de verhalen van verschillende manieren van begraven uit deze tijden wordt verteld aan de hand van (nagebouwde) graven, films, illustraties en door archeologische voorwerpen die in graven uit deze periodes in Stein zijn gevonden.

 

Ontstaan
Het gebouw van het museum is in 1967 gebouwd op initiatief van de toenmalige Archeologie Stichting Stein. Pater Munsters, naast een deskundig en toegewijd archeoloog, historicus en bovendien beheerder van de collecties, was degene die het hele project op de voet volgde en het is voornamelijk aan hem te danken dat het museum en het graf van Stein bewaard zijn gebleven. Het museum en de collecties worden nu beheerd door de Stichting Erfgoed Stein. 

 

Combineren
Het museum is klein, maar fijn en daarom goed te combineren met andere activiteiten. Combineer je bezoek aan het museum bijvoorbeeld met de Landmark Archeoroute, met deze route ontdek je verhalen achter archeologische vondsten in Stein en omstreken.

 

Nieuwsgierig geworden? Breng een bezoek aan het Grafmuseum in Stein en bekijk onze mini-docu.

 

 

 

 

 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum voor Grafcultuur
Hoppenkampstraat 14A
6171 VP
Stein

046 433 8919

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0016:00
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0016:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0016:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.5
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
Let op: het museum is sommige zondagen ook geopend.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum