Classic BeautiesItaliaanse opgravingen

Europa lijkt in de 18e eeuw eventjes een nieuwe Renaissance in te gaan. In Italië vinden namelijk opgravingen plaats. Zo worden bijvoorbeeld de steden Pompeï en Herculaneum ontdekt, die ooit onder de as van de Vesuvius werden bedolven. De opgravingen genereren een hernieuwde interesse voor de oudheid. Kunstenaars als Canova, Mengs en Thorvaldsen maken een reis richting de opgravingen. Daar raken ze geïnspireerd door de schatten die door de opgravingen worden geopenbaard. Zelf willen ze ook dit soort schoonheden creëren. Canova, bijvoorbeeld, presenteert in zijn beelden een ideaalbeeld van het menselijke lichaam. De nieuwe kunststroming die hier uit voortvloeit is het neoclassicisme. Een grote selectie van Canova’s beelden en het werk van andere neoclassicisten zijn in Classic Beauties te bewonderen.

Grand Tour

De opgravingen trekken meer mensen naar zich toe. Veel welgestelde jongeren maken de zogenaamde Grand Tour door Europa, waarbij Italië een belangrijke bestemming is. Hierbij maakten ze kennis met de klassieken en konden ze zichzelf ontwikkelen op persoonlijk gebied. De Grand Tour werd soms zelfs als essentieel onderdeel van de opvoeding gezien. Een bekend figuur dat eveneens op Grand Tour ging was de Duitse Johan Wolfgang van Goethe. Hij hield een dagboek bij van de reis waarin hij zich uitsprak over wat hij zoal zag. Dit dagboek ligt eveneens in de Hermitage.

Als bezoeker van Classic Beauties ga je eveneens op Grand Tour. De tentoonstelling neemt je mee langs de mooie werken die de neoclassicisten creëerden. Zo loop je langs een hoop schilderijen van Mengs, één van de grootste neoclassicistische schilders. Kenners van griekse mythologie zullen een hoop herkennen. Verspreid over de route verwijzen een aantal werken, bijvoorbeeld, naar het verhaal van de ondergang van Troje. Het Parisoordeel van Mengs en beelden van Paris en Helena zijn bijvoorbeeld te bewonderen in Classic Beauties.

Na verschillende kleinere ruimtes kom je terecht in een grote beeldentuin. Hier staan de grote beelden van voornamelijk Canova opgesteld. Topstuk van de collectie is ‘De Drie Gratiën’. Dit levensgrote beeld van Canova toont de bloedmooie gratiën van schoonheid, vreugde en geluk. Canova zorgt dat ze elkaar aankijken en intiem met elkaar verstrengeld zijn. Dit ging in tegen de manier waarop ze normaliter werden afgebeeld. Het beeld is daarmee het perfecte voorbeeld van het doel van de neoclassicisten, en tevens dat van de tentoonstelling Classic Beauties; het tonen van schoonheid.

 

Promo | Classic Beauties

Tentoonstelling Gemist | Classic Beauties

Museum informatie

Hermitage Amsterdam
Amstel 51
1018 EJ
Amsterdam

+31 (0)20 530 87 55

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (vanaf 18 jaar)€19.50
Student / CJP / Stadspas€7.50
Jeugd (t/m 17 jaar), Museumkaart, ICOM, VriendenLoterij VIP-Kaart Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum