Arp: The Poetry of FormsLet op: deze tentoonstelling is niet meer te bezichtigen in het museum.

Hans (Jean) Arp

Hans (Jean) Arp (Straatsburg 1886 – Basel 1966) was een Duits-Franse beeldhouwer, schilder en dichter. Arp is een van de meest toonaangevende en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde geweest en speelt nog steeds een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne kunst. Arp: The Poetry of Forms is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Arp’s oeuvre in Nederland sinds de jaren zestig.

Relatie kunst en natuur

Hans Arp ontwikkelt een beeldtaal waarmee hij na het dieptepunt van de Eerste Wereldoorlog een nieuwe orde wil scheppen en de relatie tussen mens, object en natuur opnieuw kan vormgeven. Cruciaal is zijn opvatting over de relatie tussen kunst en natuur: kunst moet niet de natuurlijke wereld nabootsen maar haar eigen natuur volgen. Arp wil nieuwe, zelfstandige vormen ontwikkelen vanuit een eigen kern. Dit noemt hij ‘concrete kunst’.

Wat is er te zien?

In de tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum wordt de nadruk gelegd op de voortdurende wisselwerking tussen beeldende kunst en poëzie in Arp’s oeuvre en de humor en speelsheid van zijn werken. Het gemak waarmee hij, opgegroeid in de tweetalige Elzas, overschakelt van de ene taal en cultuur op de andere en van beeldende kunst naar poëzie en weer terug, is kenmerkend voor Arp’s hele loopbaan. Arp: The Poetry of Forms toont het krachtige verbond tussen woord en beeld in zijn werk.

Arp: The Poetry of Forms  bevat werken uit Arps hele carrière, maar de nadruk ligt op de jaren 1920-1935, als hij van zijn houten reliëfs en zogenoemde ‘stabiles’ (vrijstaande platte sculpturen) overgaat naar pure abstracte beelden, die hij ‘concrétions’ (belichamingen) noemt, omdat ze als reële objecten in de ruimte staan. In zijn visie ontkiemen en groeien ze in de menselijke geest, parallel aan de groeiprocessen in de natuur: ‘L’art est un fruit’ (Kunst is een vrucht).

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo | Arp: The Poetry of Forms

Tentoonstelling Gemist | Arp: The Poetry of Forms

Artbite | De Wolkenherder

Museum informatie

Kröller-Müller Museum
Houtkampweg 6
6731 AW
Otterlo

0318 591 241
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag12:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€19.9
CJP€13.95
Volwassenen met Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart€9.95
Kinderen 6 t/m 12 jaar€10.00
Kinderen met Museumkaart€5.00
Kinderen t/m 5 jaar, ICOM & Vereniging Rembrandt Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum