Anna Paulowna – kleurrijke koningin & sleutelfiguur

De Romanovs: Anna Paulowna

Anna Paulowna is een Romanov, een geslacht dat 300 jaar over Rusland regeerde én ze is een kleindochter van Catharina de Grote. Anna is een dame met klasse, houdt van keizerlijke glitter en glans en ze kleurt het wat saaie Nederlandse hof. Kisten vol met kostbaarheden neemt ze mee: stoffen, juwelen, meubelen, snuisterijen en zelfs een complete kerkuitrusting! Ook laat ze koks, zangers en priesters uit Rusland overkomen.

Anna Paulowna is niet alleen een opmerkelijke koningin, maar ook een sleutelfiguur in de lange relatie tussen Nederland en Rusland. Daarnaast maakt zij een belangrijke verandering mee: de Koning verandert van politiek ‘machthebber’ tot een voornamelijk symbolisch en publiek instituut. Zo krijgt zij aan het einde van haar leven te maken met ‘nieuwigheden’ als pers en ministeriële verantwoordelijkheid, iets waar ze als ‘tsarendochter’ maar moeilijk aan kan wennen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Paleis Het Loo
Koninklijk Park 1
7315 JA
Apeldoorn