Actie <-> ReactieLet op: de tentoonstelling Actie <-> Reactie is niet meer te bezichtigen in het museum. Voor een overzicht van actuele tentoonstellingen klik je hier

Actie <-> Reactie

Ontdek de geschiedenis van de kinetische kunst in Kunsthal Rotterdam: van pioniers als Marcel Duchamp, Alexander Calder en Victor Vasarely tot hedendaagse kunstenaars als Julio Le Parc, Gerhard von Graevenitz, Christian Megert, Bridget Riley, Yayoi Kusama, Jan van Munster en Dan Flavin en latere generaties onder wie Jeppe Hein, Žilvinas Kempinas, en Philippe Decrauzat. Ook kun je werken bewonderen van Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker van de Duitse avant-gardistengroep Zero. Je treedt een wereld binnen waarin al je zintuigen geprikkeld worden.

Kinetische kunst

Kinetische kunst is een abstracte kunststroming uit de 20e eeuw waarin licht en beweging centraal staan. Deze stroming was een reactie op de vooruitgang van de wetenschappelijke en technische kennis. Na de Tweede Wereldoorlog speelt kinetische kunst een belangrijke rol in het dematerialiseren van de kunst. Kunst wordt pas kunst als de kijker haar waarneemt of ervaart. Vanaf 1955 komen er veel ontwikkelingen samen, dit als gevolg van de tentoonstelling ‘Le Mouvement’ die in galerie Denise René in Parijs plaatsvond. De draaiende rotorreliëfs van Marcel Duchamp, de mobiles van Alexander Calder en het werk van Jean Tinguely zijn het begin van de bewegingskunst. Nu, 100 jaar later, is er een diverse verzameling kinetische kunst te zien in Kunsthal Rotterdam.

Highlights

Er zijn veel kunstwerken te bewonderen waaronder een paar prachtige stukken die je niet mag missen. Het monumentale ‘Mechanisches Ballet’ van Heinz Mack uit 1963, dat alleen als model bestaat, en in de Kunsthal voor het eerst wordt uitgevoerd met referenties aan Fernand Léger en Oskar Schlemmer. Onderdeel hiervan is een licht- en geluidshow met muziek van de componist György Ligeti. Naast deze wereldprimeur is ook het werk van de Duitse kunstenaar Hans Haacke ‘Blaues Segel’ uit 1964/65 te zien. Het werk bestaat uit een blauw doek dat door een ventilator voortdurend een golvende bewegingen maakt, is van prachtig om te zien. Kom in beweging met 100 jaar aan Kinetische kunst in de Rotterdamse Kunsthal (in de Kunsthal in Rotterdam).

Tentoonstelling Gemist | Actie <-> Reactie

Promo | Actie <-> Reactie

Museum informatie

Kunsthal Rotterdam
Westzeedijk 341
3015 AA
Rotterdam

010 - 44 00 301
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€16.50
CJP & studenten t/m 26 jaar€8.25
Jongeren t/m 17 jaar, Museumkaart, Rotterdampas, ICOM, Vrienden/Cirkel/Zakenkring Kunsthal, Vereniging Rembrandt & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum