Museum Het Behouden Blik

In Museum Het Behouden Blik ontdek je een grote collectie blikken, verpakkingen en reclame items die allemaal te maken hebben met de Nederlandse sociaal-economische geschiedenis. Jong of oud, iedereen herkend wel iets wat in het museum op de plank of in de kast staat. Een blik dat vroeger bij opa en oma in de keuken stond of een blik dat thuis in de kast stond. Het museum vertelt het verhaal van 100 jaar blikgeschiedenis!

In het museum vind je alledaagse objecten die een vorm zijn van reclame. Dingen om in te verpakken en dingen om in te bewaren die tegelijkertijd heel veel zeggen over wie Nederlanders zijn en wat zij belangrijk vinden. Het Nederlandse sociaal-economische geschiedenis letterlijk in blik verpakt!

Verpakkingsblik

De collectie Nederlands decoratief verpakkingsblik die te vinden is in het museum beslaat de periode 1880 – 1980. Gedurende die periode waren er veel bedrijven die zich bezighielden met koffie, thee en cacao. Ondernemers als Droste, van Houten en Douwe Egberts maakte producten in mooie verpakkingen.

De Droste verpleegster

Iedereen kent wel het beeld van de Droste verpleegster. Op de cacaoblikken was een verpleegster afgebeeld die een dienblad vasthield met daarop hetzelfde blik cacao, waarop dan weer hetzelfde stond. Dit beeldmerk werd ook wel het droste-effect genoemd. Het droste-effect is een visueel effect, waarbij een afbeelding een verkleinde versie van zichzelf bevat. Voor de verkleinde afbeelding geldt weer hetzelfde, enzovoort.

Topstukken

Een van de topstukken uit de verzameling van het museum is een Molen van de firma van Melle, geproduceerd in 1926 tot 1928. Van Melle was een fabrikant die toffees maakte. Deze molen stond op de toonbank bij de kruidenier. Die wieken van de molen konden daadwerkelijk draaien waardoor het echt een blikvanger was. In de molen was maar liefst ruimte voor 5 kilo toffees.

Pastille blikje van Droste

Het zeldzame pastille blikje van de firma Droste is een ander topstuk uit de collectie van Museum Het Behouden Blik. Het blik is gemaakte door de beroemde reclametekenaar Jan Wiegman. Aan beide kanten is het blikje vormgegeven.

Het museum kiest ervoor om groot te zijn in klein blijven. Reis af naar het Groningse Uithuizermeeden en ontdek de grote collectie blikken, verpakkingen en reclame items . Een bezoekje aan Museum Het Behouden Blik is zeker de moeite waard!

Van 2 juni tot en met 3 november 2019 toont het Drents Museum de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910). Een tentoonstelling waar het werk van maar liefst veertig schilders uit heel Italië centraal staat, waarvan een groot deel nog nooit eerder in Nederland is getoond!

Sprezzatura

Sprezzatura betekent: ‘de schijn van moeiteloosheid’. Een term om de in de Drents Museum tentoongestelde, moderne kunst te omschrijven. Krachtige en fascinerende werken, die tegelijkertijd met de meest grote nonchalance geschilderd lijken te zijn.

Italiaanse topcollecties

De tentoongestelde kunstwerken in Sprezzatura zijn afkomstig uit de collecties van diverse Italiaanse musea, waaronder de wereldberoemde Gallerie degli Uffizi in Florence, Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea uit Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Venezia a Ca’Pesaro uit Venetië. De bruiklenen zijn werken van meesters zoals Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini, Giacomo Favretto en Giuseppe Pellizza.

Sprezzatura geeft een overzicht van werken die de basis hebben gelegd voor de schilderkunst in de 20e eeuw. Duik in de Italiaanse geschiedenis en ontdek de relatie tussen kunst en de maatschappelijke ontwikkelingen rondom het Koninkrijk Italië vanaf 1861.

Apple fan? Dan is een bezoekje aan het Apple Museum Nederland in Westerbork zeker een aanrader! In het museum leer je meer over de techniek, het design en de bedenkers achter de uiteenlopende producten van Apple. Ontdek welke invloed elektronicabedrijf Apple door de jaren heen heeft gehad op de maatschappij.

Wat is er te zien?

Het Apple Museum toont een uiteenlopende collectie aan Apple producten. Van de eerste moederborden van net na de oprichting in 1976 en de eerste all-in-one Macintosh tot de meer recente en handzame iPads, iPods en iPhones met bijbehorende accessoires.

G3

De G3 is volgens het museum één van de hoogtepunten binnen de collectie. De iMac G3 is een pc die tussen 1998 en 2003 gebouwd is. De iMac G3 is zo bijzonder, omdat het design heel anders is dan de computers ervoor en kenmerkt de terugkeer van Steve Jobs bij Apple. Jobs verliet Apple in 1986 voor twee jaar. De computers die tussen 1996 en 1998 gemaakt zijn, zijn duidelijk met minder oog voor design ontworpen. Vanaf 1998 wordt het design dankzij Steve Jobs gekenmerkt door transparantie. Het Apple Museum heeft een aantal G3’s in verschillende kleuren in de collectie.

Spelletjes spelen

Apple Museum Nederland motiveert bezoekers om de apparaten aan te raken, ermee te werken en er spelletjes op te spelen! Zo krijg je als bezoeker een totale beleving van de verschillende computers en hun werking. Op enkele computers kun je retro-games spelen zoals Pac-Man en Wolfenstein 3D. Daarnaast is er ook een speciaal hoekje met iMac G3’s ingericht voor kinderen vanaf de peuterleeftijd waar allerlei spelletjes op staan.

Bezoek Apple Museum Nederland in Westerbork waar je kennis opdoet over de brains achter en de ontwikkelingen van Apple en de meest uiteenlopende apparaten ziet én mee aan de slag mag!

 

Ooit gedacht in Drenthe de zee tegen te komen? Bij het Miramar Zeemuseum wel! Het museum is opgericht door Jeanne Adriana Wilhelmina Warners (1899-1986). Tijdens een studiereis naar Palma de Mallorca vond Jeanne een schelp die haar inspireerde om meer bijzondere schelpen en zeewezens te verzamelen. Deze collectie werd groter en groter waardoor Warners besloot haar voorwerpen tentoon te stellen. Verzamelaar Jeanne bezocht wel meer dan tachtig landen tijdens haar zoektocht naar schelpen, vissen, krabben, zeesterren en andere naturalia voor haar museum. Het museum bestaat uit de verzameling van Jeanne Warners en uit tijdelijke tentoonstellingen. 

Jeanne Warners

Warners woonde vroeger boven het museum. Haar toenmalige werkkamer staat nu tentoongesteld in het museum. In deze gereconstrueerde werkkamer zie je de meubels, kleding en persoonlijke bezittingen die van Jeanne Warners zijn geweest. Naast meubels zijn hier ook de dagboeken, paspoorten en brieven van Jeanne te vinden.

Jeanne Warners verzamelde zo veel dat er al snel een ruimtegebrek ontstond. De gemeente Vledder nodigde haar uit om haar spullen te tentoonstellen. In de zomer beheerde zij het museum en in de winter ging zij op zoek naar nieuwe aanwinsten.

Wunderkammer

De Wunderkammer wordt ook wel het rariteitenkabinet genoemd. Hier vind je een collectie bijzondere schelpen, krabben, vissen, zeesterren, koralen en zelfs schildpadden. Een deel hiervan is door Jeanne Warners verzameld tijdens haar reizen. Andere objecten zijn gekregen van particulieren, musea en universiteiten. 

De unieke collectie van Jeanne Warners is het hele jaar te bewonderen in de vaste opstelling. Ook is er tweejaarlijks een grote wisselexpositie te zien, met nu de tentoonstelling over de Diepzee (tot 31 oktober 2019) en de vreemde dieren die daar leven. Bewonder de tentoonstellingen in het Miramar Zeemuseum en ontdek alle geheimen van de zee!

De geschiedenis

Het Tractor en Werktuigen Museum Jan Drenthe in Valthermond is vernoemd naar Jan Drenthe. Vroeger was het een familiebedrijf in handen van de firma Drenthe Valthermond. Vanaf 1950 maakte het bedrijf gespecialiseerd in landbouwmechanisme een enorme groei door. Er werkte wel 25 man om de markt te voorzien in tractoren en landbouwmachines. Jan Drenthe heeft na de sluiting van het bedrijf een museum opgericht met de collectie.

De Cormick

Na de Tweede Wereldoorlog is Jan Drenthe begonnen met het inkopen van de Cormick. Deze werden geïmporteerd uit Amerika dankzij het Marshallplan. De Amerikanen boden geld in ruil voor het afnemen van Amerikaanse tractoren. Het museum heeft hierdoor een unieke verzameling omdat het niet alleen bestaat uit originele stukken maar ook omdat de Cormicks er nog piekfijn uitzien!

De smederij

In het museum is ook de voormalige smederij van de firma Drenthe te vinden. Vroeger werden hier onderdelen gemaakt voor de ploegen en voor andere landbouwmachines. Boeren bestelden vaak onderdelen bij de firma Drenthe of brachten deze langs voor reparaties. In de smederij is een verzameling te vinden van verschillende boormachines, ploegen en oude machines waar vroeger op gewerkt werd door de medewerkers van de firma.

In Tractor en Werktuigen Museum Jan Drenthe is van alles te zien. Niet alleen liefhebbers van tractoren en landbouwmachines kunnen hier hun hart ophalen want er valt genoeg te ontdekken in het museum!

 

Bij het Industrieel Smalspoor Museum in Erica leer je van alles over de vervening van het gebied rondom het museum en de plek die het smalspoor heeft in deze verandering. Ook leer je in het museum meer over het smalspoor vanaf de industrialisatie rond 1900 in Nederland. Hoogtepunt is een ritje op het smalspoor waar je geniet van en leert over het prachtige gebied. Deze ritjes worden gemaakt op een grotendeels origineel traject waar vroeger het turf over getransporteerd werd.

Turfstrooiselfabriek

Tijdens een rondrit op het smalspoor kom je ook langs de turfstrooiselfabriek, oftewel de Fijnfabriek. Een bijzonder gebouw, omdat het de enige en in originele staat behouden turfstrooiselfabriek van Nederland is.

De turf werd vanaf 1910 per trein naar de Fijnfabriek gebracht en verder verwerkt tot turfstrooisel. In de fabriek zie je hoe de verwerking van het turf in zijn gang ging. Dit ontdek je aan de hand van allerlei indrukwekkende en originele productiemachines.

Remise

Een ander hoogtepunt van de rondrit is de viersporige smalspoorremise: een rijksmonument in het voormalige hoogveengebied. De remise was de opslagplaats voor de locomotieven. Het is het enige viersporige smalspoorremise in Nederland uit begin 1900.

De remise dient nu als werkplaats en loods van het Industrieel Smalspoor Museum. Ruik de geur van oude olie en bewonder allerlei locomotieven van dichtbij!

Locomotieven

Naast de locomotieven in de remise, kun je ook in het museum allerlei diesellocomotieven bewonderen. Zie locomotieven die voor verschillende bedrijven hebben gereden en ontdek wat zij vervoerden.

De tentoongestelde locomotieven zijn relatief kleine, lichte locomotieven. In het veengebied werd namelijk gereden met lichte locomotieven, zodat het spoor niet zo diep wegzakte in het veen. Daarbij werd enkel met diesellocomotieven gereden, omdat stoomlocomotieven voor brand in het veen konden zorgen.

Haal je machinistendiploma!

Maak in de Kindertrein een ritje en leer van een ervaren machinist hoe je moet rijden, hoe de versnellingen werken en hoe de sporen wisselen. Doe je best en je haal je machinistendiploma!

Gevestigd in een voormalige diepvrieskluis uit 1958, vertelt Dorpsmuseum De Kluis verhalen over het dorp Eext en omgeving. De collectie van het museum reikt van de steentijd tot het heden.

Het gebouw

In 1955 is dit gebouw dat van buiten op een platte doos lijkt gebouwd. In het verleden stond dit type gebouw in alle dorpen in de nabije omgeving. Het gebouw was is handen van een coöperatie die diepvrieskluizen huisvestte. Dorpsbewoners konden hier hun groenten en fruit bewaren. Rond 1975 hadden de meeste huishoudens zelf beschikking over een diepvries of koelkast en daarmee werd het gebouw overbodig.

Dorpsmuseum De Kluis

3.000 v.Chr werd dit gebied voor het eerst bewoond. Destijds waren er veel nederzettingen, hiervan zijn in de grond nog veel sporen te vinden. Denk hierbij aan pijlpunten maar ook vuistbijlen. In het museum is een maquette te bekijken waar de omgeving Eext omstreeks 1754 wordt weergegeven. Je ziet hoe het dorp eruitzag en wat er veranderd is aan het dorp.

Het gereedschap

De ambachtsgereedschappen zijn allemaal afkomstig uit het dorp Eext. In de vitrine kun je gereedschap zien dat vroeger door schoenmakers werd gebruikt. Ontdek wat een bakker vroeger gebruikte om het dorp in broodjes te voorzien. Vroeger woonden en werkten iedereen in het dorp. Zo rond de jaren 70 veranderde dit echter naar een dorp waar men woont maar elders werkt.

Reis af naar het Drentse Eext en ontdek Dorpsmuseum De Kluis. Stap binnen in een oude diepvrieskluis en ontdek de verhalen van het dorp en de omgeving!

Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande vertelt de verhalen rondom de onderduikgeschiedenis in ‘het dorp dat zweeg’. Nieuwlande kreeg deze benaming, omdat alle inwoners goed samenwerkten om de vele ondergedoken joden te beschermen. In het museum leer je meer over zowel de onderduikers en onderduikgevers als het verzet in en om Nieuwlande. Het doel van het museum is om de herinneringen rondom de Tweede Wereldoorlog van Nieuwlande en omgeving door te geven aan de komende generaties.

Verzetsmonument

Niet alleen de bewoners van Nieuwlande, maar ook het verzet hielp mee in de bescherming van de onderduikers. Met behulp van het verzet kwam een groot onderduikersnetwerk tot stand. Buiten het museum staat het verzetsmonument: een herinnering aan de inwoners van Nieuwlande die tijdens de oorlog hulp boden en zich verzetten tegen de bezetters.

De man achter het onderduikersnetwerk

Johannes Post was een Nieuwlandse boer die ervoor zorgde dat een onderduikersnetwerk opgezet werd. In het museum is een expositie aan deze man gewijd. Er wordt verteld hoe hij het netwerk op gang bracht, aan welke activiteiten hij landelijk deelnam en hoe hij later ook zelf moest onderduiken.

Het dagboek van Arnold Douwes

Nadat Johannes Post het netwerk in Nieuwlande niet meer kon leiden, wierpen vrienden Arnold Douwes en Max Leons zich op zijn activiteiten door te zetten. In het museum zijn allerlei notities van Arnold Douwes te lezen, die schreef over de activiteiten in het verzet. Deze werden vroeger in kleine jampotjes onder de grond verstopt, zodat ze niet werden gevonden door de Duitsers. Deze notities zijn uiteindelijk na de oorlog opgegraven en vormen nu samen het boek Het geheime leven dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder. Een uniek boek, want het is het enige dagboek geschreven door iemand uit het verzet.

Onderduikersholen

In de bosranden van Nieuwlande zijn nog allerlei onderduikersholen te vinden. Het dorp was de ideale plek voor de holen, omdat het maar één verharde weg had. Het dorp was voor de vijanden slecht begaanbaar en door de ongerepte natuur vielen de holen niet op.

De kerk

De gereformeerde kerk van Nieuwlande was de plek waar twee joodse jongens hebben ondergedoken. Ze zaten hier voor negen maanden onder de vloer van de kerk. Deze jongens moesten onderduiken, omdat ze onder andere De Duikelaar maakten: een illegaal krantje met cartoons. ‘Duikelaar’ is een ander woord voor ‘onderduiker’. Vandaar ook de naam van het museum: Onderduikmuseum De Duikelaar.

Deze tentoonstelling is vormgegeven door Elzo Hofman van vormgevingsbureau In Ontwerp.

Museum De Wemme is een cultuurhistorisch- en handkarrenmuseum. Het museum bevindt zich in een oude boerderij in het Drentse dorp Zuidwolde. De collectie laat de ontwikkeling van de streek, maar ook de ontwikkeling van Nederland zien. De verzameling handkarren is uniek in Nederland.

Tentoonstellingen

In het museum is elk jaar een andere tentoonstelling te zien. De huidige tentoonstelling (mei 2019) is gericht op het welzijnswerk vanaf de jaren ’40/’50 en de ontwikkelingen hierin. Vooral vrouwen kregen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog weinig onderwijs. Na de opbouw van de oorlog was er echter weer meer geld beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling. In het bijzonder de ontwikkeling voor vrouwen. Uit deze behoefte ontstonden buurthuizen waar mensen elkaar ontmoetten en waar cursussen werden gegeven. In een nagemaakt buurthuis zie je hoe deze periode eruitzag. Ook is het oorspronkelijke materiaal van de cursussen die plaatsvonden in de buurthuizen te vinden in Museum De Wemme.

Handkarren

Van 1850 tot 1950 waren handkarren niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Het geratel van de wielen en het geschreeuw van venters was dagelijks hoorbaar in de dorpen en steden.

Museum De Wemme heeft een grote collectie van dit soort handkarren. Elk jaar wordt één van de vijftig handkarren in het zonnetje gezet. Dit jaar (2019) is de eer van ‘kar van het jaar’ aan de bakkerskar. Op een mooie plek in het museum is deze gerenoveerde kar te bewonderen.

Tuin

Ieder jaar is in de tuin een tentoonstelling te zien die is ingericht door een lokale of regionale kunstenaar. Dit jaar exposeert kunstenares Jacqueline haar werk in de tuin van Museum De Wemme. Haar beelden zijn niet alleen in de tuin te vinden, maar ook zijn een aantal werken van haar hand binnen in het museum te zien.

Kom naar Zuidwolde en ontdek de rijke collectie van Museum De Wemme. Wandel door de tuin, bekijk de handkarren en bezoek de jaarlijks wisselende tentoonstellingen!

Het Drentse dorpje Orvelte is een museumdorp. Bij een bezoek aan het dorp, waan je je direct in begin 1800. Het grote aantal historische panden in het dorp vallen onder de stichting Het Drentse Landschap. Eén van de hoogtepunten van Orvelte is de boerderij ‘het Ottenshoes’ waar je een reis door de tijd maakt. Hier waan je je in het leven van de familie Otten die er in 19eeeuw woonde en ontdek je meer over het boerenleven van een eeuw later.

Museumboerderij het Ottenshoes

Door de gevelsteen waarop ‘Ottens 1860’ stond, werd er altijd vanuit gegaan dat de boerderij in 1860 gebouwd is. Tijdens de renovatie in het voorjaar van 2018 werd echter ontdekt dat de boerderij nog veel ouder is! In het huis krijg je een kijkje van het boerenleven in de 19e eeuw. De (stijl)kamers zijn nog ingericht zoals ze er vroeger uitzagen.

Het leven speelde zich vroeger voornamelijk af in de grote woonkeuken. De grote tafel was een centraal punt waar de boer niet alleen met zijn familie at, maar ook met de knechten en de meiden. Zij waren immers onderdeel van de familie. Belangrijk bezoek zoals de notaris of de dominee mochten gebruik maken van de voordeur. Vervolgens werden zij ontvangen in de ‘mooie kamer’. Verder werd deze kamer zelden gebruikt.

De turfschuur

In de oude turfschuur werd turf opgeslagen die vroeger werd gebruikt als brandstof. De turf werd gestoken en ten drogen gelegd om vervolgens in de turfschuur te worden opgeslagen. In de turfschuur zijn twee verschillende soorten turf te vinden: hoogveenturf en baggerturf.

Het erf

Op het erf is een oude aardappelkelder te vinden. Deze aardappelkelder zit een beetje in de grond en was vroeger bedekt met een laag zand. Aan de voorkant lag altijd een hoop stro om de aardappelen donker en vorstvrij te houden. Vroeger had iedere boerderij ook bijen, dus een oude bijenstal kon niet ontbreken op het terrein van de boerderij.

Als je wil ervaren hoe het boerenleven er vroeger uitzag, dan is een bezoek aan Museumboerderij de Ottenshoes in het Drentse Orvelte zeker de moeite waard! Bekijk de mini-docu op onze website om een voorproefje te krijgen van al het moois dat de museumboerderij te bieden heeft.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less