In de korte documentaire De collectie van Museum de Burghse Schoole neemt het museum je in een vogelvlucht mee door hun collectie. Reis mee naar op de Kop van Schouwen en wie weet is dit museum wel het volgende dat jij bezoekt. 

De collectie van Museum de Burghse Schoole

In de klaslokalen van Museum de Burghse Schoole in Burgh-Haamstede op de Kop van Schouwen heeft de tijd stilgestaan. In de gangen klinkt nog steeds het gepiep van schoenen, gedragen door leergierigen die van lokaal naar lokaal glippen om wijzer te worden over de geschiedenis van het gebied. En de angst voor de priemende ogen van de strenge schoolmeester is nog net zo voelbaar als voorheen. Al moet gezegd worden dat zijn ijzige houding als sneeuw voor de zon verdwijnt, zodra je kenbaar maakt dat je meer wil weten over dit bijzondere museum.

Voor meer informatie over het verhaal van Museum de Burghse Schoole bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea vind je op deze pagina

In de korte documentaire De collectie van Museum Hulst neemt het museum je in een vogelvlucht mee door hun collectie. Reis door de tijd en kom erachter of het museum het bezoeken waard is. 

Reis door de tijd in Museum Hulst

Als bezoeker beweeg je je door tien verschillende kamers waarin je alles komt te weten over Oost-Zeeuws-Vlaanderen. In de eerste kamer ga je miljoenen jaren terug in de tijd, de volgende kamer laat je zien wanneer de eerste mensen zich vestigen in het gebied. Kamer drie staat in het teken van de middeleeuwen waarin de streek welvarend is, maar ook een dankbare prooi voor kwaadwillenden door de hoeveelheid turf in het gebied. De volgende kamers laten zien hoe de streek lang is geteisterd door oorlogen. In kamer tien krijg je een beeld van nu, wat zijn de uitdagingen van vandaag? Naast de vaste expositie die terug te zien is in de documentaire is er ook elk half jaar een tijdelijke expositie.

Voor meer informatie over het verhaal van Museum Hulst bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea vind je op deze pagina

In de korte documentaire De collectie van Sjakie’s Chocolade Museum Middelburg neemt het museum je in een vogelvlucht mee door hun collectie. Leer meer over cacaobonen en Willy Wonka en kom erachter of het chocolademuseum het bezoeken waard is. 

Het verhaal achter de collectie van Sjakie’s Chocolade Museum Middelburg

In 2018 opent Stichting Chocolate Lovers de deuren van het museum. In dit museum staat het proeven en snoepen van de chocolade helemaal centraal. Dit lekkere museum is een groot succes. In 2019 mag het museum al zijn 18.000ste bezoeker verwelkomen. In het museum kan je de chocolade beleven: je kan niet alleen proeven maar ook ruiken, zien, voelen en ervaren. Daarnaast leer je hoe je van cacaobonen de lekkerste chocolade maakt.

Ben je op bezoek geweest bij het museum? Vergeet dan ook niet een bezoekje te brengen aan de cadeauwinkel. In 2020 opent in de winkelstraat in Middelburg een Zeeuwse Cadeauwinkel. Sjakie’s Zeeuwse Cadeauwinkel verkoopt de mooiste producten van Zeeuwse bodem.

Voor meer informatie over het verhaal van Sjakie’s Chocolade Museum bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea vind je op deze pagina

In de korte documentaire De collectie van Memorial 40-45 Kapelle neemt het museum je in vogelvlucht mee door hun collectie. Reis mee naar Kapelle en ontdek wat de Franse helden hebben gedaan voor onze vrijheid. 

De collectie van Memorial 40-45 Kapelle

Sinds 2012 vertelt het Memorial 40-45 Kapelle herdenkingsmuseum het unieke verhaal van de Franse strijdkrachten die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse troepen vochten, met speciale aandacht voor hun rol in Nederland, vooral in Zeeland. Daarnaast wordt de geschiedenis en evolutie van het Franse militaire ereveld in Kapelle belicht, waar gevallen Franse soldaten zijn begraven en worden geëerd. Het museum brengt ook het verhaal van de Kapelle-bevolking en het dagelijks leven tijdens de bezetting tot leven, allemaal vanuit de locatie aan de Goessestraatweg.

Voor meer informatie over het verhaal van Memorial 40-45 Kapelle bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea vind je op deze pagina

In de korte documentaire De collectie van Cameramuseum Zierikzee neemt het museum je in een vogelvlucht mee door hun collectie. Reis mee naar de binnenstad van Zierikzee en kom erachter of het Cameramuseum jouw hart sneller doet kloppen. 

De collectie van Cameramuseum Zierikzee

In een tijd waarin iedereen een mobiele telefoon met een camera in zijn zak heeft en we allemaal een beetje fotograaf zijn, is het makkelijk om te vergeten dat het maken van een foto vroeger een tijdrovende bezigheid was. De fotogenieke collectie van Cameramuseum Zierikzee neemt de bezoeker mee door het lange verhaal van de camera. Van de uitvinding van de daguerrotype tot aan analoge fotografie en de donkere kamer. Je bekijkt dit bijzondere museum nu door onze lens.

Voor meer informatie over het verhaal van Cameramuseum Zierikzee bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea vind je op deze pagina

In de korte documentaire De collectie van Museum Cultuurforum Aardenburg neemt het museum je in een vogelvlucht mee door hun collectie. Reis mee naar het Zeeuwse Aardenburg en kom erachter of het museum jouw hart sneller doet kloppen. 

De collectie van Museum Cultuurforum Aardenburg

Pas vijftig jaar geleden komen wetenschappers erachter dat Aardenburg een rijke archeologische plek is. De hoeveelheid vondsten is zelfs zo groot dat men heeft aangetoond dat Aardenburg tussen 150 en 275 na Chr. een belangrijke Romeinse vesting is geweest. Reis in het museum terug in de tijd, bekijk de gevonden voorwerpen en speel diverse spelletjes. Daarnaast kan je in de naast gelegen Sint-Baafskerk via een VR-presentatie de ontwikkeling van de kerk volgen. Beleef als een echte Romein de tijd van het Romeinse Rijk en ontdekt op een interactieve manier hoe mensen in die tijd in Aardenburg woonden, hoe belangrijk badhuizen waren en nog heel veel andere zaken uit hun leven. Een interactief museum voor jong en oud.

Voor meer informatie over het verhaal van het museum bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea vind je op deze pagina

In de korte documentaire De collectie van Polderhuis Westkapelle neemt het museum je in een vogelvlucht mee door hun collectie. In het museum komt de geschiedenis van Westkapelle tot leven, de strijd met de Noordzee en Westkapelle in de oorlog staat voornamelijk centraal. 

Het verhaal achter de collectie van Polderhuis Westkapelle

In het museum kan je de kustlijn van Westkapelle zien en de ontwikkeling van Westkapelle en de natuur eromheen. Je kan ook van alles leren over de beroepen die hier bij komen kijken, zoals het werk van een dijkwerker. Daarnaast vertellen de inwoners van Westkapelle over de Tweede Wereldoorlog, de Slag om de Schelde een het verschrikkelijke bombardement van 1944. Herinneringen komen in het museum tot leven.

Voor meer informatie over het verhaal van Polderhuis Westkapelle bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea vind je op deze pagina

In de driedelige serie Kunstbeloften – Jong kunst- en museum talent in beeld  leggen we ons oor te luister bij een nieuwe lichting talenten die de kunst- en museumwereld op dit moment bestormt. Hoe hebben zij hun entree in de kunstwereld ervaren? Waar zijn ze tegenaan gelopen? Wat heeft hun verbaasd? En vooral: welk nieuw geluid brengen zij? 

Maaike Rikhof

Voor de derde en tevens laatste aflevering van Kunstbeloften – Jong kunst en museum talent in beeld spreken we Maaike Rikhof (1997). Rikhof is sinds 1 februari 2023 conservator moderne kunst voor het Frans Hals Museum en heeft al een indrukwekkend cv. Zo liep ze stage bij het Rijksmuseum, werkte ze als onderzoeksassistent bij het Van Gogh Museum en cureerde nog voor haar afstuderen een tentoonstelling voor het Singer Museum Laren. Rikhof hoopt als conservator van een museum een plek te maken voor herkenning voor iedereen. Hoe ze dit wil doen hoor je in de nieuwste documentaire. 

In de driedelige serie Kunstbeloften – Jong kunst- en museum talent in beeld  leggen we ons oor te luister bij een nieuwe lichting talenten die de kunst- en museumwereld op dit moment bestormt. Hoe hebben zij hun entree in de kunstwereld ervaren? Waar zijn ze tegenaan gelopen? Wat heeft hun verbaasd? En vooral: welk nieuw geluid brengen zij? 

Jazzy de Groot

Voor de tweede aflevering van Kunstbeloften – Jong kunst en museum talent in beeld spreken we Jazzy de Groot (1992). Tijdens haar studie tot restaurator trekt Jazzy haar stoute schoenen aan en belt Martin Bijl, die onder andere restaurator was voor het Rijksmuseum Amsterdam. Van hem leert ze de fijne kneepjes van het vak. Inmiddels is ze zelf succesvol restaurator en heeft ze al talloze meesterwerken behandeld. We vragen Jazzy wat er zo mooi is aan haar werk en hoe ze op jonge leeftijd al zo succesvol is geworden in haar vakgebied.

Voor een kok is zijn keuken een tweede thuis, een schrijver nodigt niet zomaar iedereen uit in zijn studeerkamer en voor een kunstenaar is het atelier heilig. In de serie Kunstenaarsportretten openen bekende kunstenaars de deuren van hun atelier of de opbouw van een nieuwe tentoonstelling en krijgt de kijker een inkijkje in het hoofd van de kunstenaar. Deze editie zijn we aanwezig bij de voorbereidingen van de tentoonstelling Ordinary People in het Fotomuseum Den Haag. Kunstenaarsportretten is een productie in opdracht van Museumtijdschrift.

Ordinary People

Op 9 december 2023 opende de eerste overzichtstentoonstelling van fotograaf Rob Hornstra (Borne, 1975) in het Fotomuseum Den Haag. Het twintigjarige oeuvre van Hornstra bestaat uit beelden van alledaagse taferelen, een slager, een jongen op het voetbalveld of jongeren in hun auto.  Met deze beelden probeert Hornstra een menselijk beeld van zijn eigen tijd te schetsen. Voor Museumtijdschrift namen wij een kijkje bij de voorbereidingen van deze tentoonstelling en spraken we met Hornstra zelf.

De video op deze pagina is een voorproefje van de hele documentaire. Deze kun je zien op de website van Museumtijdschrift

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum