De achternaam Manet is er eentje die we gelijk verbinden aan Édouard, een van de grondleggers van  het impressionisme en de schilder van Le déjeuner sur l’herbe en Olympia. Zijn werk was controversieel; zijn naakt zou niet functioneel zijn en zijn penseelstreken verre van nauwkeurig. Hij werd door menig kunstcriticus niet begrepen. Dat onbegrip wisten hij en zijn tijdgenoten om te zetten in motivatie voor Des Salons des Refusés (Salon van de geweigerden), en zijn werkwijze maakte hem onsterfelijk.  Het privéleven van Édouard was misschien wel even bewogen. Dat privéleven licht Thera Coppens uit in haar boek ‘Suzanne en Édouard Manet’. Het verhaal leest weg als een modern sprookje

Love story

Het Parijs van de 19e-eeuw is het decor voor het liefdesverhaal tussen Édouard en Suzanne. De laatstgenoemde komt uit Delft en is de dochter van een beiaardier. Omstandigheden zorgen ervoor dat ze in Frankrijk terecht komt, waar ze pianoles geeft aan de jongsten van de familie Manet. Zodra ze tijdens een van haar vele bezoeken Édouard ontmoet, slaan de vonken meteen over. Hoewel dat wederzijds is, moeten de twee hun liefde in het geheim uiten. Suzanne kwam niet uit de gegoede middenstand, waar familie Manet deel van uitmaakte, en de twee hebben een buitenechtelijk kind.

Van beide wat

Een verhaal over een onmogelijke liefde op het hoogtepunt van de moderne kunstgeschiedenis met als decor het Parijs van de 19e eeuw. Een arme plek waar opstanden heersten. Naast Manet passeren ook veel van zijn beroemde tijdgenoten de revue. Denk bijvoorbeeld aan mede-impressionisten als Cézanne en Monet en vergeet woordkunstenaar Charles Baudelaire ook niet. Schrijfster Thera Coppens weet met haar roman de lezer te raken, te vermaken en gelijktijdig een stukje kunstgeschiedenis bij te brengen. 

Bent u naar aanleiding van dit artikel benieuwd geworden naar het boek? Kijk dan snel op de website van de uitgeverij voor een verkooppunt bij u in de buurt.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.