Het Nederlands Openluchtmuseum wordt uitgebreid met iets nieuws: de Canon van Nederland. Vijftig belangrijke onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis,de tijd van de prehistorie tot heden, zullen een prominente plek krijgen in het gehele museum. De Canon zal onder andere bestaan uit de Eerste Wereldoorlog, de gasbel bij Slochteren, maar zal ook gaan over de wetenschapper Eise Eisinga en schrijfster Annie M. G. Schmidt.
Indeling
In het Entreegebouw worden alle vijftig vensters (onderwerpen) uit de Nederlandse geschiedenis gepresenteerd. Enkele vensters komen tevens in het park, bij 15 gebouwen, terug. De gehele presentatie heeft een vertellend karakter. Hierbij volg je verhalen over mensen die de geschiedenis meemaakten. Je ontmoet tien personages die, hoewel ze allemaal in een ver verleden leven, bezig zijn met dagelijkse bezigheden zoals eten, werken en elkaar ontmoeten. Door aan activiteiten en spelvormen deel te nemen en door verhalen te delen, doe je als bezoeker zelf ook mee.

Foto: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem. Interieur met tien historische decors
Een impressie
In de reusachtige koepel kun je tien historische decors bewandelen. Elk decor verbeeldt een bepaalde periode in de geschiedenis, van 5000 voor Christus tot de wereldoorlogen naar het heden. In ieder decor ontdek je verhalen en objecten die bij de tijdsperiode horen. Bovendien kun je meedoen aan verschillende spellen en quizzen. Zo ben je bijvoorbeeld getuige van een doopritueel in Dorestad, kun je proberen een koggeschip naar het Oostzeegebied te navigeren en ontmoet je Aletta Jacobs in de trein.

Foto: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem. Panoramische projectie wand
Een andere zaal gaat over de geschiedenis van land en water, bevolking, grenzen en verkeer. In een 15 meter brede panoramische projectie zweef je over het veranderende landschap en zie je hoe het gebied dat we nu Nederland noemen tot stand kwam. Ook krijg je te zien hoe de rest van de wereld er op dat moment verkeerde en word je je bewust van de continue verandering die de geschiedenis kenmerkt en het land vormt.
Tot slot bevat de laatste zaal een interactieve wand waarop je alle vijftig Canononderwerpen kunt bekijken, napluizen en delen. Ook zullen er vitrines staan waarin wisselende Canononderwerpen aan bod komen.

Foto: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem. Interactieve wand
Je moet nog even wachten, maar vanaf eind 2017 kun je de Canon van Nederland beleven in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.