2 augustus 2016, Amsterdam – Onlangs is de bèta-versie van MuseumTV live gegaan. Een nieuw online platform waarmee kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk wordt. Op de website vind je hoogwaardige video’s en content over exposities van aansprekende musea in Nederland. Het doel is om bezoekers te verleiden een expositie of museum te bezoeken en hun museumbezoek te verrijken. Daarmee ondersteunt het platform ook de culturele instellingen met het vergroten van hun digitale bereikbaarheid.

Kunst en cultuur toegankelijk maken

MuseumTV verbindt informatie, educatie en inspiratie op een aansprekende manier met elkaar. “Wij geloven in een toegankelijke online wereld waar kunst en cultuur voor iedereen beschikbaar is. Niet alleen voor de doorgewinterde kunstliefhebber maar ook voor nieuwkomers en jongeren. Iedereen moet kunnen genieten van het moois dat Nederlandse musea te bieden hebben. Oók als men niet in staat is om een tentoonstelling of expositie te bezoeken”, zegt Marieke van der Donk, initiatiefneemster van MuseumTV.

Verdieping en verrijking van een museumbezoek

MuseumTV toont tentoonstellingsfilms die mensen in het hart raken. Met korte, prikkelende trailers wordt potentieel publiek de tentoonstelling binnengetrokken. In een paar minuten weet de kijker waarom de gang naar het museum de moeite waard is. Op de tentoonstellingspagina vindt men achtergrondinformatie die meer verdieping biedt zoals mini-documentaires, fotoalbums en verhalen over musea, kunstenaars en kunststromingen. De content is het verhaal van de tentoonstelling en wordt gemaakt onder een redactionele formule door experts, tv-producenten en curatoren van musea. Ook wanneer een tentoonstelling afgelopen is, blijft de pagina beschikbaar en vormt zo een tentoonstellingsarchief.

Digitale bereikbaarheid van kunst en cultuur vergroten

Ook krijgen culturele instellingen en musea zo nieuwe mogelijkheden om digitaal bereikbaar en zichtbaar te zijn. Door samen te werken met diverse media- en distributiepartners, wordt het bereik van één individueel museum substantieel vergroot. Musea kunnen hun exposities zo onder de aandacht te krijgen van een groter en nieuw publiek. Zowel grote als kleine culturele instellingen krijgen hierdoor democratisch de aandacht.

Van bèta naar een breed tentoonstellinsgoverzicht

Met de bèta-versie kan het publiek de komende periode kennis maken aan met het MuseumTV platform en het aanbod. De site wordt getest op user experience en uitgebreid met meer content en tentoonstellingen. Het doel is om uiteindelijk een breed tentoonstellingsoverzicht te kunnen bieden. MuseumTV is tot eind van het jaar nog kosteloos te gebruiken. Geïnteresseerden kunnen zich voor het platform aanmelden door zich in te schrijven via www.museumtv.nl.

________________________________________________

Over MuseumTV

MuseumTV is een online platform waar publiek en cultuur elkaar ontmoeten. Het laat premium films over tentoonstellingen en vaste collecties zien en zorgt dat kunst en cultureel erfgoed altijd en voor iedereen beschikbaar is. MuseumTV wil mensen die een tentoonstelling of vaste collectie niet live kunnen bezoeken, toch de mogelijkheid bieden de hoogtepunten van de tentoonstelling/vaste collectie te ervaren. Museum TV wordt gebruikt in aanvulling op een gepland bezoek en wordt bezocht als men de tentoonstelling heeft gemist of als men de tentoonstelling wil nableven. Op dit moment heeft MuseumTV een samenwerking met meer dan 19 musea, en heeft als doelstelling dit tot eind van 2016 uit te breiden naar meer dan 40.