MuseumTV geeft je de mogelijkheid oude tentoonstellingen terug te kijken, aan de hand van onze mini-docu’s in het archief. Zo kan je toch nog die ene tentoonstelling kijken die je helaas net gemist hebt. In Pareltjes uit het Archief vind je elke week twee video’s die de redactie speciaal voor jou heeft uitgekozen. Laat je enthousiasmeren door deze trailers en bekijk de hele mini-docu op onze website. Ze zijn het kijken waard!

Joden en het Huis van Oranje | Joods Historisch Museum

In het voorjaar van 2018 opende Koning Willem-Alexander de tentoonstelling ‘Joden en het Huis van Oranje’ in de Portugese Synagoge in Amsterdam van het Joods Historisch Museum. In de tentoonstelling stond de relatie tussen de Oranjes en de joodse gemeenschap centraal.

De tentoonstelling belicht een tijdsperiode van vierhonderd jaar. Deze begint bij de komst van de Portugese en Hoogduitse joden in Nederland. De Oranjes stonden voor vrijheid, tolerantie en bescherming. Hierdoor waren de joden verknocht aan het Koningshuis. In persoonlijke cadeaus en dankgebeden op oranje papier uitten de joden hun liefde voor hen. Echter is de band tussen de joden en het Koningshuis niet altijd zo positief geweest. Door de opkomst van het socialisme en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam de goede relatie onder druk te staan. De joden vonden dat het Koninklijke Huis te weinig deed om de joodse gemeenschap te beschermen. In de jaren na de oorlog is de relatie langzaam hersteld. 

De tentoonstelling bevatte ruim honderd objecten zoals kunstwerken, boeken en meubels. Deze zijn niet meer in het museum te bezichtigen, maar de tentoonstelling is wel nog te zien in onze mini-docu. Bekijk hieronder de trailer of klik hier voor de hele video. 
Het Leven Getekend | Kröller-Müller Museum

In de tentoonstelling ‘Het Leven Getekend’ van het Kröller-Müller Museum vond je 150 tekeningen, pastels en aquarellen. De tentoonstelling is inmiddels afgelopen, maar in de mini-docu van MuseumTV kan je nog een glimp krijgen van deze prachtige werken.

In de mini-docu loopt tekenaar Siegfried Wolhek langs de werken en bespreekt met conservator Renske Cohen Tervaert de verhalen achter de werken. Renske Cohen Tervaert heeft een selectie gemaakt van werken op papier van de periode 1850 tot 1950. Deze zijn verdeeld in vijf verschillende thema’s die allemaal het leven symboliseren: het dagelijks leven, het straat-, uitgaans- en buitenleven en portret- en figuurstudies. Ook zijn er drie monografieën van drie bekende tekenaars te zien. Al deze werken vertellen hun eigen verhaal in hun eigen stijl. Soms is er veel detail en soms is dit minimaal. Zo ervaar en interpreteer je als toeschouwer het werk op je eigen manier. 

Bekijk de trailer van de mini-docu hieronder of klik hier voor de hele video. Wil je daarna nog meer zien van het Kröller-Müller Museum? Bekijk dan deze en andere pareltjes uit het archief op onze website.
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.