MuseumTV geeft je de mogelijkheid oude tentoonstellingen terug te kijken, aan de hand van onze mini-docu’s in het archief. Zo kan je toch nog die ene tentoonstelling kijken die je helaas net gemist hebt. In Pareltjes uit het Archief vind je elke week twee video’s die de redactie speciaal voor jou heeft uitgekozen. Laat je enthousiasmeren door deze trailers en bekijk de hele mini-docu op onze website. Ze zijn het kijken waard!

Vers van Vroeger | Zuiderzeemuseum

In Enkhuizen vind je het Zuiderzeemuseum, waar de cultuur en geschiedenis van de voormalige Zuiderzee in beeld wordt gebracht. In onze mini-docu van 2018 bezocht Janny van der Heijden het museum om te zien in de tentoonstelling ‘Vers van Vroeger’ hoe men honderd jaar geleden aten.

Stipt om twaalf uur ’s middags aan tafel voor een warme maaltijd: dat was heel normaal in 1920. Een simpele warme maaltijd, op smaak gebracht met alleen azijn en mosterd. Het belang van een maaltijd was vroeger heel anders dan nu. De vitamines en hoeveelheid vet deed er niet toe: de maaltijd moest je maag vullen zodat je daarna weer hard aan het werk kon. Vroeger bestond West-Friesland voornamelijk uit water. Dit zorgde ervoor dat alle droge stukken grond optimaal gebruikt moesten worden. Dit geldt dus ook voor het telen van fruit en groente. Alles op het terrein wordt geoogst en geplukt en uitgedeeld aan de bezoekers of bedrijven in de omgeving.

Het verse eten van vroeger is voor foodcurators inspiratie geweest voor het ontwikkelen van moderne gerechten. In deze gerechten wordt het verleden van de Zuiderzee vertaald naar gerechten voor nu. Wil je zien welke gerechten dit zijn geworden en welk eten van vroeger hiervoor is gebruikt? Bekijk dan de onderstaande trailer of de hele mini-docu op de website.

Nubië – Land van de Zwarte Farao’s | Drents Museum

In 2019 was de tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s te bewonderen in het Drents Museum. Dankzij de samenwerking met het Museum of Fine Arts in Boston is het mogelijk gemaakt om de driehonderd objecten naar Assen te verplaatsen en tentoon te stellen.

De tentoonstelling belicht de tijdsperiode 2400 voor Christus. tot ongeveer 350 na Christus. In deze periode staan een aantal belangrijke gebeurtenissen centraal van de haat-liefde verhouding tussen het oude Egypte en de Nubiërs. Je ziet onder andere de verovering van Egypte door de Nubiërs, de Zwarte Farao die over het rijk regeerde en de connectie tussen het Nubische gebied en de Egyptische cultuur. In de tentoonstelling vind je een rijke collectie van gouden sieraden, beelden en andere vondsten uit de piramide van koning Taharqa.

Deze en nog vele anderen objecten vormde samen de collectie van de tentoonstelling. Inmiddels is de tentoonstelling al afgelopen, maar in onze mini-docu kan je de collectie nog steeds bewonderen. Bekijk hieronder de trailer of bezoek de website voor de hele video.

Kijk voor nog maar pareltjes uit het archief in uitgelicht.