MuseumTV geeft je de mogelijkheid oude tentoonstellingen terug te kijken, dankzij onze mini-docu’s in het archief. Zo kan je toch nog die ene tentoonstelling kijken die je misschien net gemist hebt. In Pareltjes uit het Archief vind je elke week twee video’s die de redactie speciaal voor jou heeft uitgekozen. Laat je enthousiasmeren door de trailers en bekijk de hele mini-docu op onze website. Ze zijn het kijken waard!

The Glasgow Boys | Drents Museum

Een Britse kunstenaarsgroep uit Glasgow beleefde aan het einde van de negentiende eeuw hun bloeiperiode. Deze ‘Glasgow Boys’ hebben de basis gelegd voor de moderne kunst in Schotland. In het najaar van 2015 was er een tentoonstelling over hen te bezichtigen in het Drents Museum. De tentoonstelling is inmiddels afgelopen, maar is wel nog zien in de Pareltjes uit het Archief op MuseumTV.

De groep stond bekend om hun schilderijen en hun vrije keuze in wat ze schilderden. jDe kunstenaars vonden dat alle onderwerpen de moeite waard waren om af te beelden. Gewapend met een schildersezel, palet en canvas trokken de mannen er op uit om in de natuur te gaan schilderen. Met het mooiste lichtinval en de diepste kleuren wilden zij de pracht van de natuur vastleggen op het doek. De tentoonstelling liet een uniek overzicht zien van tien van de belangrijkste Glasgow Boys. In meer dan tachtig schilderijen toont het museum de inspiratiebronnen van de kunstenaars en het Schotse impressionisme. Een unieke samenstelling aangezien de werken voor het eerst sinds honderd jaar buiten de grenzen van Schotland en Engeland werden tentoongesteld.

Benieuwd naar deze boys? Bekijk hieronder de trailer of klik hier om direct naar de mini-docu te gaan.

De collectie van Museum Volkenkunde

Wat wel nog te zien is in het museum, is de vaste collectie van Museum Volkenkunde. In zestig minuten reis je de hele wereld over en ontdek je de verschillen én overeenkomsten tussen verschillende culturen.

Het museum begon met een collectie over Japan, maar heeft in de loop der jaren ook werelddelen toegevoegd aan de collectie. Vroeger zagen de Nederlanders deze culturen vooral als primitief en minder beschaafd dan de Nederlandse cultuur, maar in de collectie wil het museum juist laten zien welke gelijkenissen er zijn. In combinatie met wisselende tentoonstellingen belicht Museum Volkenkunde onderwerpen waar ieder mens op de wereld mee te maken heeft. Denk hierbij aan rouwen, vieren of bidden. Aan de hand van acht cultuurgebieden worden de verhalen rondom deze menselijke thema’s verteld en zie je welke invloeden andere culturen hebben op die van ons.

Wil je alvast een voorproefje van de collectie? Klik hier en bekijk de mini-docu van Museum Volkenkunde.